あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Ultrason Sonochem.2019 Sep;56:125-133. S1350-4177(19)30259-7. doi: 10.1016/j.ultsonch.2019.03.030.Epub 2019-03-30.

アロエベラ(Aloe barbadensis Miller)ジュース処理のための熱音波化の適用。機能性および主な生理活性多糖類への影響

Application of thermosonication for Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) juice processing: Impact on the functional properties and the main bioactive polysaccharides.

  • Guadalupe Alvarado-Morales
  • Rafael Minjares-Fuentes
  • Juan Carlos Contreras-Esquivel
  • Julio Montañez
  • Jorge Armando Meza-Velázquez
  • Antoni Femenia
PMID: 31101246 DOI: 10.1016/j.ultsonch.2019.03.030.

抄録

アロエベラから得られる主な多糖類と機能性に及ぼす熱音波処理の影響を調べた。比較のために熱処理を用いた。アロエベラ果汁中の多糖類はエースマンナンが優勢であり、次いでペクチンが優勢であった。興味深いことに、アセマンナンからのアセチル化マンノースの分解は、熱処理よりも熱音波処理の方がわずかに促進された。一方、ペクチン類のメチル化度は熱音波処理の結果、わずかに低下した。さらに、熱音波処理により膨潤性と脂肪吸着能が改善された。膨潤性(>150mL/gAIR)及び脂肪吸着能(∼120goil/gAIR)は、50℃で6分間熱音波化したときに最も高い値を示した。さらに、50℃で9分間熱電対化すると、L. plantarumの高い不活化率(約75%)が観察された。興味深いことに,熱音波処理は,75℃で15分間低温殺菌したときに観察された色調変化(ΔE=7.7)と同様の変化を促進した(ΔE=8.2±0.9)。これらの結果から、熱音波処理はアロエベラジュースの機能性を向上させるだけでなく、生理活性多糖類の微弱な分解を引き起こすことから、アロエベラジュースの熱処理に代わる良い方法であることが示唆された。

The impact of thermosonication on the functional properties and the main polysaccharides from Aloe vera was investigated. Thermal processing was used for comparison purposes. Acemannan was the predominant polysaccharide in Aloe vera juice followed by pectins. Interestingly, thermosonication promoted a minor degradation of the acetylated mannose from acemannan than thermal processing. On the other hand, the degree of methylesterification of pectins was slightly reduced as a consequence of thermosonication. Further, swelling and fat adsorption capacities were improved by thermosonication. Thus, the highest values for swelling (>150 mL/g AIR) and for fat adsorption capacity (∼120 g oil/g AIR) were observed when thermosonication was performed at 50 °C for 6 min. Moreover, high inactivation of L. plantarum (∼75%) was observed when thermosonication was carried out at 50 °C for 9 min. Interestingly, thermosonication promoted a similar color change (ΔE = 7.7) to the modification observed during pasteurization carried out at 75 °C for 15 min (ΔE = 8.2 ± 0.9). Overall, these results suggested that thermosonication could be a good alternative to thermal procedures of Aloe vera juice, since not only caused minor degradation of bioactive polysaccharides but was also able to improve functional properties.

Copyright © 2019 Elsevier B.V. All rights reserved.