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日本語AIでPubMedを検索

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Physiol. Behav..2019 05;204:93-99. S0031-9384(18)30969-7. doi: 10.1016/j.physbeh.2019.02.021.Epub 2019-02-15.

食事中のスマートフォン使用はカロリー摂取量を増加させた

Smartphone use while eating increases caloric ingestion.

  • Renata Fiche da Mata Gonçalves
  • Danyela de Almeida Barreto
  • Pâmela Ione Monteiro
  • Márcio Gilberto Zangeronimo
  • Paula Midori Castelo
  • Andries van der Bilt
  • Luciano José Pereira
PMID: 30776379 DOI: 10.1016/j.physbeh.2019.02.021.

抄録

食事中のスマートフォンの使用は、摂取カロリー数に影響を与える可能性がある。食事中のスマートフォンの気晴らしがカロリー摂取量に及ぼす影響を評価した。交絡因子として、身体的変数(咀嚼パラメータ、性別、体格指数-BMI)、環境的変数(気晴らしの有無)、心理的変数(ストレスレベル)を評価した。実験的なスナックテストのために62名の成人を募集し、4日間の異なる日に実施した。ベースラインでは、咀嚼性能、嚥下閾値、咀嚼回数、および肥満度(BMI)を評価した。次の3つのセッションでは、ボランティアに、気晴らしなし、スマートフォン使用、印刷されたテキストを読むという3つの実験条件で食事をしてもらうおやつテストを実施した。各セッションの終了時に、総摂取カロリーと栄養化合物の層別摂取カロリーを測定した。三元混合モデルANOVAを用いて、総カロリー摂取量、炭水化物および脂質カロリー摂取量に対する実験条件の効果を検定した。総カロリー摂取量に対する交絡因子の影響を推定するために、階層型重線形回帰モデルを用いた。その結果、総カロリー摂取量(p=.007)と脂質摂取量(p=.002)には、条件(気晴らしなし、スマートフォン、読書)の効果が認められた。気晴らしなしで食事をした場合の平均摂取カロリーは535(±164)kcalであったのに対し、スマートフォンを使用した場合は591(±203)kcal(p=0.05)、テキストを読んだ場合は622(±226)kcal(p=0.002)でした(気晴らし者間で有意差はありません)。ディストラクターと一緒に食事をすると、約15%のカロリー摂取量が増加した。脂質摂取量には相互作用条件*性差効果が観察された(p=.020)。エネルギー摂取量は性別と年齢に依存しており、年齢の高い男性の方がカロリー摂取量が多いことがわかりました。完全歯列の若年成人では、食事中のスマートフォン使用は性・年齢に依存してカロリー摂取量と脂質摂取量を増加させた。

The use of smartphones during meals may possibly influence the number of ingested calories. We evaluated the influence of smartphones' distraction during eating on caloric intake. Physical (masticatory parameters, sex and body mass index - BMI); environmental (with or without distraction) and psychological (stress levels) variables were evaluated as confounding factors. Sixty-two adults were recruited for experimental snack tests performed on four different days. At baseline, we evaluated masticatory performance, swallowing threshold, masticatory frequency and body mass index (BMI). In the following three sessions, volunteers were presented a snack test in which participants ate under three experimental conditions: no distraction, using their smartphones, or reading a printed text. At the end of each session, total and nutritional compound stratified caloric intake was measured. Three-way mixed model ANOVA was used to test the effect of experimental condition on the total, carbohydrate and lipid caloric intakes. Hierarchical multiple linear regression models were used to estimate the influence of confounding factors on the total caloric intake. We found an effect of the condition (no distraction, smartphone or reading) on the total caloric (p = .007) and lipid intake (p = .002). When eating without distraction, the mean caloric intake was 535 (±164) kcal, in comparison to 591 (±203) kcal using smartphone (p = .05) and 622 (±226) kcal (p = .002) reading a text (no significant difference between distracters). Eating with distracters increased approximately 15% caloric ingestion. An interaction condition*sex effect was observed on lipid intake (p = .020). Energy intake was found to be dependent on sex and age, in which older men ingested more calories. Smartphone use during a meal increased caloric and lipid intake, depending on sex and age in young adults with complete dentition.

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