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J Am Coll Nutr.2019 02;38(2):97-107.

ココナッツオイルの健康効果-最新エビデンスのナラティブレビュー

Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence.

PMID: 30395784

抄録

ココナッツオイルは、ヤシの実から採れる成熟したココナッツの核から抽出される主流の食用油である。ココナッツオイルには、コプラオイルとバージンココナッツオイルの2種類があり、脂肪酸組成は似ていますが、バージンココナッツオイルの方が、ビタミンEなどの栄養素やポリフェノールなどの食物性生理活性物質を多く含んでいます。中鎖脂肪酸の健康効果を期待してココナッツオイル製品の人気が高まっているが、ココナッツオイルに含まれる主要な脂肪酸であるラウリン酸(C12:0)は、代謝の観点から中鎖脂肪酸と長鎖脂肪酸の両方の性質を持つことが示唆されている。さらに、ココナッツオイルには様々な脂肪酸が含まれているため、純粋な中鎖脂肪酸に関する研究をそのままココナッツオイル製品に適用することはできない。本論考では、ココナッツオイル製品の健康効果をめぐる最新の査読付き文献とそのメカニズムを要約することを目的とする。限定的ではあるが、アトピー性皮膚炎の予防と治療のための局所使用や、虫歯予防のための「オイルプリング」を支持する一貫した証拠がある。また、ココナッツオイル製品は、グルーミングの際に失われるタンパク質や、紫外線(UV)にさらされることによる髪のダメージを防ぐのにも役立つかもしれませんが、この効果を確認するにはさらなる研究が必要です。アルツハイマー病の予防や治療、骨量の減少、血糖値のコントロールについては、限られたエビデンスしかありません。体重減少と心血管疾患に関するエビデンスは、より大規模な臨床介入研究が必要である。精製、漂白、脱臭されたコプラ油は、バター脂肪と比較して、総コレステロールおよび低密度リポタンパク質(LDL)コレステロールへの影響が少ないようであるが、シス系不飽和植物油はそうではない。多くの場合、ココナッツオイル製品の効能を確認するためには、ヒトによる臨床研究や観察研究が必要である。これらの研究は、主に動物実験やin vitroの研究、あるいは精製された中鎖脂肪酸の研究に基づいている。

Coconut oil is a mainstream edible oil that is extracted from the kernel of mature coconuts harvested from the coconut palm. The two main types of coconut oil-copra oil and virgin coconut oil-have similar fatty acid profiles; however the latter contains higher amounts of some nutrients (e.g., vitamin E) and dietary bioactive compounds (e.g., polyphenols). There is increasing popularity for coconut oil products due to perceived health effects of certain medium-chain fatty acids; however, lauric acid (C12:0), the primary fatty acid found in coconut oil, has been suggested to behave as both a medium- and long-chain fatty acid from a metabolic standpoint. Furthermore, research on pure medium-chain fatty acids cannot be directly applied to coconut oil products since it encompasses a large profile of various fatty acids. This narrative review seeks to summarize the current peer-reviewed literature and mechanisms surrounding the health effects of coconut oil products. Limited but consistent evidence supports the topical use for prevention and treatment of atopic dermatitis, as well as in "oil pulling" for prevention of dental caries. Coconut oil products may also be useful in preventing hair damage due to protein loss during grooming processes and ultraviolet (UV) exposure; however, more studies are needed to confirm this effect. Limited evidence does not support use for prevention or treatment of Alzheimer's disease, bone loss, or glycemic control. Evidence on weight loss and cardiovascular disease warrants larger clinical intervention studies. Refined, bleached, and deodorized copra oil seems to have less of an impact on total and low-density lipoprotein (LDL) cholesterol as compared to butter fat, but not cis unsaturated vegetable oils. In many instances, human clinical and observational studies are needed to confirm many claims on coconut oil products, which are largely based on animal and/or in vitro studies or studies of purified medium-chain fatty acids.