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日本語AIでPubMedを検索

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J Prosthodont Res.2018 Oct;62(4):432-435.

健常高齢者の咀嚼能力に関連する要因について

Factors related to masticatory performance in healthy elderly individuals.

PMID: 29706464

抄録

目的:

良好な咀嚼機能を維持するためには,天然歯列の維持や歯科補綴によるリハビリテーションが必要である。咀嚼機能には,身体機能や口腔機能などの他の要因も重要であるが,それらの役割を評価した研究は少ない。本研究の目的は,高齢者の咬合支持部の維持・再建を行いながら,咀嚼機能に関連する因子を評価することである.

PURPOSE: Maintenance of natural dentition and/or prosthodontic rehabilitation is necessary for good masticatory function. Although other factors such as physical and oral functions are also important for masticatory performance, only a few studies have evaluated their roles. The aim of the current study was to assess factors associated with masticatory performance among elderly individuals, while maintaining and/or reconstructing all occlusal support areas.

研究方法:

本研究は,「京都高齢者体力測定研究プロジェクト」に参加した262名(平均年齢:74.2±5.9歳)を対象とした横断的研究である。義歯を使用していない部分的または完全な無歯顎の人は研究から除外しました。予測変数は,身体的状態(年齢,性別,肥満度,握力),口腔状態(現存歯数,顎関節音,義歯装着者),口腔機能(最大随意咬合力,咬合接触面積,頬圧,口腔ジアドコキネシステスト/pa/,/ta/,/ka/,最大随意舌圧)とした。変数の結果は、咀嚼能力でした。単変量解析と多変量解析を用いて、参加者のこれらの変数を比較した。

METHODS: The present study was designed and implemented as a cross-sectional study, involving a total of 262 participants (mean age: 74.2±5.9years) who participated in the Kyoto Elders Physical Fitness Measurement Research Project. Individuals with partial or complete edentulousness who did not use dentures were excluded from the study. The predictor variables included physical status (i.e., age, gender, body-mass index, and grip strength), oral conditions (i.e., number of present teeth, temporomandibular joint noise, and denture wearer), and oral functions (i.e., maximum voluntary occlusal force; occlusal contact area; cheek pressure; oral diadochokinesis test /pa/, /ta/, /ka/; and maximum voluntary tongue pressure). The variable outcome was masticatory performance. These variables among the participants using univariate and multivariate analyses were compared.

結果:

握力,現存歯数,最大随伴咬合力,咬合接触面積,口腔ダイアドコーキネシス/ka//ta/,最大随伴舌圧は,咀嚼能力の有意な因子であった.ステップワイズ回帰分析では、握力、最大随意咬合力、diadochokinesis /ta/が咀嚼能力に有意に影響することが示された。

RESULTS: Grip strength, number of present teeth, maximum voluntary occlusal force, occlusal contact area, oral diadochokinesis /ka/ /ta/, and maximum voluntary tongue pressure were significant factors for masticatory performance. Stepwise regression analysis showed that grip strength, maximum voluntary occlusal force, and diadochokinesis /ta/ significantly affected masticatory performance.

結論:

健常高齢者の咀嚼能力は、握力、最大随伴咬合力、ジアドチョキネシス/ta/と密接な関係があった。

CONCLUSIONS: Masticatory performance was closely associated with grip strength, maximum voluntary occlusal force, and diadochokinesis /ta/ among healthy elderly participants.