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日本語AIでPubMedを検索

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J Nutr Health Aging.2018;22(3):407-419.

高齢者における唾液腺機能低下と食物摂取の関連性。系統的な文献レビュー

Association between Salivary Hypofunction and Food Consumption in the Elderlies. A Systematic Literature Review.

PMID: 29484355

抄録

目的:

この系統的な文献レビューは、高齢者における唾液機能低下と食物消費との関連に関する既存の科学的証拠を要約することを目的とする。

OBJECTIVES: This systematic literature review aims to summarize the existing scientific evidence about the association between a reduced salivary function and food consumption in elderly people.

方法:

2つのデータベース(PubMedおよびISI Web of Knowledge)を用いて有効な検索戦略を実施し、検索された論文とその参考文献リストを2人の独立した査読者が審査した。収録された研究の質は、一次研究論文の評価基準(Quality Assessment Criteria for Evaluating Primary Research Papers)を用いて批判的に評価された。

METHODS: A validated search strategy in two databases (PubMed and ISI Web of Knowledge) was carried out and retrieved papers together with their reference lists were screened by two independent reviewers. The quality of the included studies was critically appraised via the Quality Assessment Criteria for Evaluating Primary Research Papers.

結果:

最初に同定された研究(n=391)から、15件の論文(すべて横断研究)のみが事前に固定された包含/除外基準を満たした。対象論文の方法論的質は全般的に良好であったが、最高点を獲得したのは15件中3件のみであった。交絡因子の制御は、選択された研究でより評価が低い品質変数であった。唾液分泌不全は、客観的な咀嚼・嚥下能力および味覚の低下と関連していた。また、ほとんどの研究で、唾液分泌低下と食事量(食欲不振、偏食、栄養失調)の関係が示されたが、因果関係は明らかにされなかった。

RESULTS: From the originally identified studies (n=391), only 15 articles (all cross-sectional studies) met the pre-fixed inclusion/exclusion criteria. The methodological quality of the included studies was in general good, although only 3 from 15 obtained the maximum score. The control of confounding factors was the quality variable more poorly rated in the selected studies. Salivary hypofunction was associated with a decrease of the objective chewing and swallowing abilities and taste perception. Moreover, most of the selected studies showed a relationship between salivary hypofunction and food consumption (in terms of appetite loss, unbalanced dietary intake and malnutrition), although no causality could be established.

結論:

本研究は、唾液分泌不全の定義と測定方法が研究によって異なるという事実を浮き彫りにした。したがって、今後の研究では、生涯を通じて唾液分泌不全を定義し同定するためのゴールドスタンダードを確立し、因果関係を立証するために交絡因子を制御した縦断的研究を行うことに焦点を当てる必要がある。

CONCLUSIONS: This study highlights the fact that salivary hypofunction definition and measurements are different across the studies. Therefore, future research efforts should focus on establishing a gold standard to define and identify salivary hypofunction throughout life and on performing longitudinal studies controlling for confounding factors to establish causality.