あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Open Access Maced J Med Sci.2017 Dec;5(7):987-993.

エナメル質の損傷に対するアグレッシブな飲料の効果を検証

Testing the Effect of Aggressive Beverage on the Damage of Enamel Structure.

PMID: 29362633

抄録

背景:

歯の侵食は、現代社会における一般的な問題であり、清涼飲料水、スポーツドリンク、フルーツジュースなどの酸性飲料の摂取量が増えていることが原因となっている。エナメル質の表面を原子間力顕微鏡(AFM)で観察すると、エナメル質の表面構造や微小硬度の変化をより正確に把握することができる。この方法は、歯科におけるさまざまな予防・治療材料や薬剤の適用効率を比較するために使用できます。pHの低いコーラ飲料を慢性的に摂取することで、歯の侵食が促進されました。歯の喪失と知覚過敏は、酸のコーラが歯冠材料を溶かすことによる直接的な結果である。コカコーラの影響で、エナメル質表面の結晶構造とナノモルフォロジーの変化が起こる。

BACKGROUND: Dental erosion is a common problem in modern societies, owing to the increased consumption of acid drinks such as soft drinks, sports drinks, fruit juice. Examining the enamel surface with the Atomic Force Microscopy (AFM) enables more precise registering and defining the changes of enamel surface structure and microhardness. This method can be used to compare the efficiency of application of different preventive and therapy materials and medicaments in dentistry. The chronic regular consumption of low pH cola drinks encouraged the erosion of the teeth. The loss of anatomy and sensitivity are direct results of acid cola dissolving coronal tooth material. Under the influence of coca cola, a change of crystal structure and nanomorphology on enamel surface occurs.

AIM:

本論文では、虐待的なコーラの飲用による歯の損傷を反映しており、臨床症状は本論文で提示されたデータから説明することができる。

AIM: This paper reflects dental damage from abusive cola drinking, and the clinical presentation can be explained from data presented in this thesis.

材料と方法:

試験は、2つのグループに分けられた合計40本の抜歯した歯を、5分間コーラの溶液で処理した後、標準的なAFM手順、タイプSPM-5200で準備し、テストした。処理した試料と処理していない試料の粗さパラメータ(Ra)を比較して,定量的な分析を行った。

MATERIAL AND METHODS: The trial was conducted on a total of 40 extracted teeth which were divided into two groups treated with the solution of coca cola during 5 minutes, and then prepared and tested with a standard AFM procedure, type SPM-5200. Quantitative analysis was performed by comparing the roughness parameters (Ra) of the treated and non-treated sample.

結果:

処理した試料と処理していない試料の間に差があるという仮説の検証に基づき,t-検定を適用したところ,コカコーラを5分間処理した試料のRaと,処理していない同じ試料のRaの間には,統計的に非常に有意な差があることが示された。

RESULTS: Based on the test of a hypothesis of the existence of differences between the treated and untreated sample, with an application of a t-test, it is shown that there are statistically highly significant differences between Ra of the treated sample with a 5-minute treatment of coca cola and Ra of the same sample without the treatment.

おわりに:

AFMを使用することで、エナメル質表面の変化をうまくモニターすることができ、結晶段階の超微細構造の構成や、さまざまな外的要因の影響で生じた損傷を解釈することができる。

CONCLUSION: Use of AFM enables successful monitoring of changes on enamel surface as well as the interpretation of the ultrastructural configuration of the crystal stage and the damage created under the influence of different external factors.