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Monogr Oral Sci.2017;26:26-34.

根面バイオフィルムとう蝕

Root Surface Biofilms and Caries.

PMID: 29050018

抄録

年齢とともに増加する歯肉退縮に伴い、歯根表面は露出し、微生物のコロニー形成やバイオフィルム形成のための新しい環境が形成される。根面バイオフィルムの形成は、唾液と歯肉溝液の利用可能性と組成に影響されます。唾液と歯肉溝液は、コンディショニングフィルム(後天性根面ペリクル)の構成要素となり、また栄養源としても機能します。歯根表面の初期の細菌コロニーは、エナメル質に見られるものと似ており、Streptococcus sanguinis、S. oralis、S. mitis、Actinomyces種などのグラム陽性種が優勢である。根面はエナメル質に比べてミネラル分が少なく、有機物が多いため、脱灰の影響を受けやすいのです。根面の病変に関連する微生物叢の特徴は、現在も継続中である。従来の培養法による研究では、ミュータンス連鎖球菌、乳酸菌、ビフィズス菌、アクチノミセス種などが関与しているとされてきたが、分子生物学的研究では、従来のむし歯の原因となる微生物に加えて、多くのグラム陰性菌や嫌気性菌が検出されるなど、より複雑な微生物相が存在することが明らかになっている。根面齲蝕の微生物学的病因を説明するために、生態学的概念が適用されている。食物の糖分を発酵させた酸性環境では、低pH条件下で優先的に増殖・代謝できる糖質分解菌が選択され、象牙質が露出してコラーゲンやその他のタンパク質が異化されやすくなると、タンパク質分解菌であるグラム陰性種が選択される。これらの種が協調して、歯の組織の無機物や有機物を分解する。

Following gingival recession, which increases with age, the root surface becomes exposed, creating new environments for microbial colonization and biofilm formation. The formation of root surface biofilms is influenced by the availability and composition of saliva and gingival crevicular fluid; they provide components for the conditioning film (acquired root surface pellicle) and also act as a source of nutrients. The early bacterial colonizers of the root surface are similar to those found on the enamel, and Gram-positive species such as Streptococcus sanguinis, S. oralis, S. mitis, and Actinomyces species predominate. The root surface has a lower mineral and higher organic content than enamel, and so is more vulnerable to demineralization. The characterization of the microbiota associated with root surface lesions is still ongoing. Traditional culture-based studies have implicated species such as mutans streptococci, lactobacilli, bifidobacteria, and Actinomyces species, while molecular-based studies have provided evidence for a more complex microbiota with many Gram-negative and anaerobic bacteria being detected in addition to the more conventional cariogenic organisms. Ecological concepts have been applied to explain the microbial etiology of root caries. The acidic environment generated from the fermentation of dietary sugars selects saccharolytic bacteria that can preferentially grow and metabolize under low pH conditions, and then proteolytic Gram-negative species are selected when the dentin is exposed and collagen and other proteins become accessible to be catabolized. These species act in concert to degrade the inorganic and organic components of the dental tissues.