あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Food Chem.2018 Feb;240:67-74. S0308-8146(17)31245-1. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.07.091.Epub 2017-07-19.

生理活性乳製品であるバターミルクとバターセラムの極性脂質組成。スフィンゴ脂質とセラミドのアイソフォームに着目して

Polar lipid composition of bioactive dairy co-products buttermilk and butterserum: Emphasis on sphingolipid and ceramide isoforms.

  • Claire Bourlieu
  • David Cheillan
  • Marielle Blot
  • Patricia Daira
  • Michèle Trauchessec
  • Séverine Ruet
  • Jean-Yves Gassi
  • Eric Beaucher
  • Benoit Robert
  • Nadine Leconte
  • Saïd Bouhallab
  • Frédéric Gaucheron
  • Geneviève Gésan-Guiziou
  • Marie-Caroline Michalski
PMID: 28946327 DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.07.091.

抄録

乳脂肪球膜の生理活性脂質はバター産業の副産物であるバターミルクとバターセラムに濃縮されています。ここでは、GC、HPLC、タンデム質量分析法を用いて決定された栄養学的に重要なスフィンゴ脂質の組成に特に重点を置いて、これらの脂質組成を詳細に説明します。バターセラムはバターミルクに比べて全脂肪の濃度が2.5倍で7.7±1.5vs.19.5±2.9wt%と高く、極性脂質の濃度は1.4±0.2vs.8.5±1.1wt%とさらに高くなっていました。いずれの成分もスフィンゴミエリンの高濃度供給源(3.4~21mg/g乾物)であり、スフィンゴミエリンに対する生理活性セラミドの含有量は、バターミルクでは1:5mol%、バターセラムでは1:10mol%と低かった。他の天然レシチンと比較して、これら2つの副産物は長鎖脂肪酸と飽和脂肪酸(C22:0-C24:0)を豊富に含み、コレステロールを含み、新生児栄養学の分野だけでなく、脳保護、肝保護、コレステロール低下成分としても興味深い応用が期待されます。

Bioactive lipids of the milk fat globule membrane become concentrated in two co-products of the butter industry, buttermilk and butterserum. Their lipid composition is detailed here with special emphasis on sphingolipid composition of nutritional interest, determined using GC, HPLC and tandem mass spectrometry. Butterserum was 2.5 times more concentrated in total fat than buttermilk, with 7.7±1.5vs 19.5±2.9wt% and even more concentrated in polar lipids, with 1.4±0.2vs 8.5±1.1wt%. Both ingredients constitute concentrated sources of sphingomyelin (3.4-21mg/g dry matter) and contained low amounts of bioactive ceramides in a ratio to sphingomyelin of 1:5mol% in buttermilk and 1:10mol% in butterserum. Compared to other natural lecithins, these two co-products are rich in long and saturated fatty acids (C22:0-C24:0), contain cholesterol and could have interesting applications in neonatal nutrition, but also as brain-protective, hepatoprotective and cholesterol lowering ingredients.

Copyright © 2017 Elsevier Ltd. All rights reserved.