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Animal.2018 Feb;12(2):256-264. S1751731117001550. doi: 10.1017/S1751731117001550.Epub 2017-07-24.

妊娠中期にエネルギー制限を行った雌豚から生まれた子羊の成長、肉質、飼料効率の形質

Growth, meat and feed efficiency traits of lambs born to ewes submitted to energy restriction during mid-gestation.

  • L Piaggio
  • G Quintans
  • R San Julián
  • G Ferreira
  • J Ithurralde
  • S Fierro
  • A S C Pereira
  • F Baldi
  • G E Banchero
PMID: 28735589 DOI: 10.1017/S1751731117001550.

抄録

本研究の目的は、成牛の妊娠 45 日目から 115 日目までのエネルギー制限が子羊の生育成績パラメータ、枝肉、肉質形質に及ぼす影響を評価することである。実験 I では、代謝可能エネルギー(ME)必要量の 70%で食事エネルギーを制限した後、子羊の出産までの間、 子牛には自由摂取で再給餌を行った。実験 II では、食事エネルギーを ME 要件の 60%に制限し、子羊の産卵まで ME 要件に再給餌した。制限期間の終了から離乳までは、すべての未経産牛が一緒に放牧されていました。子羊は、と畜されるまで離乳し、ロット給餌を行った。飼料摂取量、体重増加、飼料効率を記録し、胸筋長筋の体脂肪厚とリブアイ面積(REA)を測定した。屠殺後、枝肉重量と収量、脂肪の深さ、枝肉と脚の長さ、フレンチラックと脚の重量と収量を測定した。長腰筋の筋繊維タイプ組成、ワーナー・ブラッツラー剪断力、pHおよび色を決定した。実験Ⅰでは、エネルギー制限後の自由給餌が子羊の出生体重に影響を与えた(P0.05)ことが、後の BW、REA、BF、または枝肉形質に観察された。エネルギー制限をしていない雌豚から生まれた子羊は、エネルギー制限をしていない雌豚から生まれた子 羊に比べて、体重とフレンチラックカットの歩留まりが高く(P<0.05)、肉質も柔らかい傾向がありました(P=0.11)。酸化性筋繊維の割合は、制限を受けていない雌豚から産まれた子羊の方が低かった(P<0.05)が、他の筋繊維タイプには雌豚処理の影響は見られなかった。実験 II では、エネルギー制限後に ME 要求給餌を行った場合、離乳前の生体重増加量、離乳量、最終体重に影響を与えた(P<0.01)。エネルギー制限された雌羊は、エネルギー制限されていない雌羊よりも飼料摂取量が多く(P<0.05)、効率が悪い傾向が見られた(P=0.16)。リブアイ面積と BF は治療法の影響を受けなかった。処置は屠殺重量に有意な影響を与えたが、枝肉収量と形質、または肉質形質には影響を与えなかった。両方の実験で得られた結果から、妊娠中のエネルギー制限は子牛の成績に影響を与えるが、最終的な結果 は、妊娠後期の子牛の再給餌レベルと出生後の子宮内制限を補う子牛の能力に左右されることが示唆された。

The objective of this study was to evaluate the effects of the energy restriction of gestation of adult ewes from day 45 to day 115 on lamb live performance parameters, carcass and meat traits. In experiment I, dietary energy was restricted at 70% of the metabolizable energy (ME) requirements, after which ewes were re-fed ad libitum until lambing. In experiment II, dietary energy was restricted at 60% of the ME requirements, and ewes were re-fed to ME requirements until lambing. All ewes grazed together from the end of the restriction periods to weaning. Lambs were weaned and lot fed until slaughter. Feed intake, weight gain and feed efficiency were recorded, and body fat thickness and ribeye area (REA) were measured in the longissimus thoracis muscle. After slaughter, carcass weight and yield, fat depth, carcass and leg length, and frenched rack and leg weights and yields were determined. Muscle fiber type composition, Warner-Bratzler shear force, pH and color were determined in the longissimus lumborum muscle. In experiment I, energy restriction followed by ad libitum feeding affected lamb birth weight (P0.05) were observed on later BW, REA, BF or carcass traits. Lambs born to non-restricted-fed ewes had higher (P<0.05) weight and yield of the frenched rack cut and their meat tended (P=0.11) to be tender compared with that of lambs from restricted ewes. The percentage of oxidative muscle fibers was lower for lambs born to non-restricted ewes (P<0.05); however, no effects of ewe treatment were observed on other muscle fiber types. For experiment II, energy restriction followed by ME requirements feeding, affected (P<0.01) pre-weaning live weight gain, weaning and final weights. Lambs from restricted ewes had higher (P<0.05) feed intake as % of leg weight and a trend to be less efficient (P=0.16) than lambs from unrestricted dams. Ribeye area and BF were not influenced by treatment. Treatment significantly affected slaughter weight, but had no effects on carcass yield and traits or on meat traits. The results obtained in both experiments indicate submitting ewes to energy restriction during gestation affects the performance of their progeny but the final outcome would depend on the ewe's re-feeding level during late gestation and the capacity of the offspring to compensate the in utero restriction after birth.