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Exp Ther Med.2017 Apr;13(4):1313-1320. ETM-0-0-4159. doi: 10.3892/etm.2017.4159.Epub 2017-02-22.

ラクダミルクが感染者のC型肝炎ウイルス負荷に及ぼす影響

Influence of camel milk on the hepatitis C virus burden of infected patients.

  • Esmail Mohamad El-Fakharany
  • Nawal Abd El-Baky
  • Mustafa Hassan Linjawi
  • Abdullah Abdelhafiz Aljaddawi
  • Tahya Hussein Saleem
  • Ahmed Yassine Nassar
  • Ashraf Osman
  • Elrashdy Moustafa Redwan
PMID: 28413471 PMCID: PMC5377298. DOI: 10.3892/etm.2017.4159.

抄録

C型肝炎ウイルス(HCV)感染は世界的な健康問題であり、保護ワクチンや有効な薬剤は現在のところ存在しない。経済的な理由から、多くの患者は感染をコントロールするために伝統的な薬を使用しています。エジプトでは、ラクダのミルクはHCV感染者が広く摂取している伝統的な薬の一つである。本研究では、HCV感染患者の治療におけるラクダミルクの有効性を評価することを目的とした。地元の農場で採れたラクダの全乳を患者に4ヶ月間投与した(250ml/日/患者)。ラクダミルクの飲用前後に患者の血清を採取し、血清評価のために3つのマーカーを設定した。ラクダミルクのHCV感染への影響を示す3つのマーカーは以下の通りであった。肝機能アッセイ[アラニンアミノトランスフェラーゼ(ALT)およびアスパラギン酸アミノトランスフェラーゼ(AST)];ウイルス負荷アッセイ;抗HCV抗体プロファイルおよび合成HCVエピトープに対するアイソタイピング。ラクダミルクは、全身の疲労、健康、肝機能(ALTおよびAST値)を改善する能力を示した;ラクダミルクを4カ月間摂取した後、ALTは~88%の患者で低下し、ASTはすべての患者で低下した。大多数の患者はラクダミルク治療に積極的に反応した;17人中13人(76.47%)の患者でRNAウイルス負荷が減少し、1人の患者ではラクダミルク治療後に検出されなかったウイルス症が認められた。抗HCV抗体プロファイルとアイソタイピングは,70~76%の患者で治療後に免疫グロブリン(Ig)G1が有意に減少した(P<0.05).しかし,ラクダ乳での治療後にRNAウイルス負荷の低下が認められなかった23.53%の患者では,治療効果は認められなかった.結論として、ラクダミルク全量投与は有効性を示し、大多数の患者の血清中のウイルス負荷は減少し、IgGアイソタイププロファイルはTh1免疫に変換された。

Hepatitis C virus (HCV) infection represents a world health problem and no protective vaccine or effective drug currently exists. For economic reasons, many patients use traditional medicines to control the infection. In Egypt, camel milk is one of the traditional medicines widely consumed by patients infected with HCV. The present study aimed to evaluate the efficacy of camel milk in the treatment of patients infected with HCV. Whole camel milk from a local farm was administered to patients for 4 months (250 ml/day/patient). Patient sera were collected prior to and following camel milk drinking, and three markers were set-up for sera-evaluation. The three markers indicating the effect of camel milk on HCV infection were: Liver function assays [alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST)]; a viral load assay; and anti-HCV antibodies profile and isotyping against synthetic HCV epitopes. Camel milk demonstrated the ability to improve general fatigue, health and liver function (ALT and AST levels); ALT was reduced in ~88% of patients and AST was reduced in all patients subsequent to drinking camel milk for four months. The majority of patients responded positively to camel milk treatment; RNA viral load decreased in 13 out of the 17 patients (76.47%) and one patient exhibited undetected viremia following camel milk treatment. The anti-HCV antibodies profile and isotyping were significantly decreased (P<0.05) in immunoglobulin (Ig)G1 following treatment in 70-76% of patients. However, the treatment was ineffective in 23.53% of patients who experienced no reduction in RNA viral load following treatment with camel milk. In conclusion, whole camel milk treatment demonstrated efficacy ; the viral load in the majority of patient sera was reduced and the IgG isotype profile was converted to Th1 immunity.