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J Prosthodont Res.2017 10;61(4):419-425.

グミ・ゼリーを用いた咀嚼パフォーマンスと咀嚼運動との関係

Relationship between masticatory performance using a gummy jelly and masticatory movement.

PMID: 28237698

抄録

目的:

本研究の目的は、グミ・ゼリーを用いた咀嚼パフォーマンスと咀嚼運動との関係を明らかにすることである。

PURPOSE: The purpose of this study was to clarify the relationship between masticatory performance using a gummy jelly and masticatory movement.

研究方法:

健康な男性30名に、グミゼリーをいつも噛んでいる側で20秒間噛んでもらい、咀嚼能力と咀嚼運動のパラメータを以下のように算出しました。咀嚼能力の評価では,グミゼリーを咀嚼する際のブドウ糖の抽出量を測定した。咀嚼運動の評価は,MKG K6-Iを用いて下顎切端の動きを記録し,5サイクル目からの10サイクルの咀嚼から,運動経路(開口距離,咀嚼幅),運動リズム(開口時間,閉口時間,閉口時間,サイクルタイム),運動の安定性(経路の安定性,リズムの安定性),運動速度(開口最大速度,閉口最大速度)の10個のパラメータを算出した。グルコース抽出量と咀嚼運動を表すパラメータとの関係を調べた後,ステップワイズ重回帰分析を行った。

METHODS: Thirty healthy males were asked to chew a gummy jelly on their habitual chewing side for 20s, and the parameters of masticatory performance and masticatory movement were calculated as follows. For evaluating the masticatory performance, the amount of glucose extraction during chewing of a gummy jelly was measured. For evaluating the masticatory movement, the movement of the mandibular incisal point was recorded using the MKG K6-I, and ten parameters of the movement path (opening distance and masticatory width), movement rhythm (opening time, closing time, occluding time, and cycle time), stability of movement (stability of path and stability of rhythm), and movement velocity (opening maximum velocity and closing maximum velocity) were calculated from 10 cycles of chewing beginning with the fifth cycle. The relationship between the amount of glucose extraction and parameters representing masticatory movement was investigated and then stepwise multiple linear regression analysis was performed.

結果:

グルコース抽出量は、咀嚼運動を表す7つのパラメータと関連していた。ステップワイズ重回帰分析の結果、開封距離、閉封時間、リズムの安定性、閉封最大速度がグルコース抽出量に影響する最も重要な因子であることがわかった。

RESULTS: The amount of glucose extraction was associated with 7 parameters representing the masticatory movement. Stepwise multiple linear regression analysis showed that the opening distance, closing time, stability of rhythm, and closing maximum velocity were the most important factors affecting the glucose extraction.

おわりに:

これらの結果から,咀嚼能力と咀嚼運動には密接な関係があり,開口距離が大きく,リズミカルで迅速かつ安定した咀嚼を行うことで,咀嚼能力が向上することが示唆された。

CONCLUSION: From these results it was suggested that there was a close relation between masticatory performance and masticatory movement, and that the masticatory performance could be increased by rhythmic, rapid and stable mastication with a large opening distance.