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Braz J Otorhinolaryngol.2017 Nov - Dec;83(6):640-645.

嗅覚が優れている人ほど、満腹感の影響を受けやすい?

Are people who have a better smell sense, more affected from satiation?

PMID: 27658749

抄録

はじめに:

嗅覚システムは、体内の栄養バランスや化学的状態に影響され、体内センサーとして機能する。すべての身体機能は、嗅覚を含むエネルギー損失の影響を受ける。空腹は臭いの知覚を変化させる。

INTRODUCTION: The olfactory system is affected by the nutritional balance and chemical state of the body, serving as an internal sensor. All bodily functions are affected by energy loss, including olfaction; hunger can alter odour perception.

目的:

本研究では、ヒトの嗅覚に対する絶食の影響を調べるとともに、飽食時の嗅覚変化を評価した。

OBJECTIVE: In this study, we investigated the effect of fasting on olfactory perception in humans, and also assessed perceptual changes during satiation.

方法:

16時間の断食後、ラマダンの夕食後少なくとも1時間の飽食時に、「スニッフィン・スティック」嗅覚テストを実施した。すべての参加者は、研究の手順について説明され、インフォームドコンセントを得た。研究プロトコルは、Gaziosmanpaşa Taksim Education and Research Hospitalの現地倫理委員会によって承認された(2014/09/07 no: 60)。本研究は、ヘルシンキ宣言の基本原則に則って実施された。

METHODS: The "Sniffin' Sticks" olfactory test was applied after 16h of fasting, and again at least 1h after Ramadan supper during periods of satiation. All participants were informed about the study procedure and provided informed consent. The study protocol was approved by the local Ethics Committee of Gaziosmanpaşa Taksim Education and Research Hospital (09/07/2014 no: 60). The study was conducted in accordance with the basic principles of the Declaration of Helsinki.

結果(RESULTS:

この前向き研究は、平均年齢33.6±9.7(範囲20-72)歳の48人(男性20人、女性28人)を含み、平均身長は169.1±7.6(範囲150.0-185.0)cm、平均体重71.2±17.6(範囲50.0-85.0)kg、平均BMI24.8±5.3(範囲19.5-55.9)。嗅覚の識別、閾値、識別に関わるすべての項目で、空腹時と飽食時ではスコアが高かった(p<0.05)。識別(I)の結果識別スコアは空腹時(中央値14.0)と飽食時(中央値13.0)で有意に高かった。閾値(T)結果。空腹時(中央値7.3点)と飽食時(中央値6.2点)では、空腹時の方が閾値スコアが有意に高いことが示された。識別(D)結果。識別スコアは空腹時(中央値=14.0)と飽食時(中央値=13.0)で有意に高得点であった。TDIスコアの合計は35.2点(空腹時) vs 32.6点(飽和時)であった。空腹時閾値>9と<9を比較したところ、空腹時と満腹時の閾値の差は>9で有意に大きかった(p<0.05)。

RESULTS: This prospective study included 48 subjects (20 males, 28 females) with a mean age of 33.6±9.7 (range 20-72) years; their mean height was 169.1±7.6 (range 150.0-185.0)cm, mean weight was 71.2±17.6 (range 50.0-85.0)kg, and average BMI was 24.8±5.3 (range 19.5-55.9). Scores were higher on all items pertaining to olfactory identification, thresholds and discrimination during fasting vs. satiation (p<0.05). Identification (I) results: Identification scores were significantly higher during the fasting (median=14.0) vs. satiation period (median=13.0). Threshold (T) results: Threshold scores were significantly higher during the fasting (median=7.3) vs. satiation period (median=6.2). Discrimination (D) results: Discrimination scores were significantly higher during the fasting (median=14.0) vs. satiation period (median=13.0). The total TDI scores were 35.2 (fasting) vs. 32.6 (satiation). When we compared fasting threshold value of >9 and ≤9, the gap between the fasting and satiety thresholds was significantly greater in >9 (p<0.05).

結論:

嗅覚機能は空腹時に改善し、満腹時に低下する。嗅覚系は飢餓状態でより敏感になり、匂いに対してより反応するようになり、飽食時には活動が低下する特徴がある。この状況は、嗅覚が優れている患者においてより顕著であった。嗅覚に関連する神経伝達物質がさらなる研究の対象となるはずである。

CONCLUSION: Olfactory function improved during fasting and declined during satiation. The olfactory system is more sensitive, and more reactive to odours, under starvation conditions, and is characterised by reduced activity during satiation. This situation was more pronounced in patients with a better sense of smell. Olfaction-related neurotransmitters should be the target of further study.