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J Indian Soc Periodontol.2014 Jul;18(4):441-6.

オイルガムマッサージ療法が一般的な病原性口腔微生物に及ぼす影響-無作為化比較試験

Effect of oil gum massage therapy on common pathogenic oral microorganisms - A randomized controlled trial.

PMID: 25210256

抄録

目的:

(i) 3つの異なるグループの被験者において、ゴマ油、オリーブ油、ココナッツ油を用いて1日10分間のオイルガムマッサージ療法(歯肉組織のマッサージ)を3週間行った後の唾液サンプル中のStreptococcus mutansおよびLactobacillus種の数の減少を評価すること。(ii) 3種類のオイルと「ゴールドスタンダード」であるクロルヘキシジンゲルの有効性を比較すること。(iii) 研究対象者の歯肉のスコアとプラークのスコアの減少を評価すること。

OBJECTIVES: (i) To assess reduction in Streptococcus mutans and Lactobacillus species count in saliva sample after ten minutes of oil gum massage therapy (massage of gingival tissues) per day for three weeks with sesame oil, olive oil, and coconut oil in three different groups of subjects. (ii) To compare the efficacy between three different oils and the "gold standard" chlorhexidine gel. (iii) To assess reduction in gingival scores and plaque scores of study subjects.

材料と方法:

試験デザイン - 単一センター、パラレルデザイン、4つの治療グループによる三重盲検無作為化臨床試験。

MATERIALS AND METHODS: Study design - Single center, parallel design, and triple blind randomized clinical study with four treatment groups.

参加者:

Kasturba Hospital, Manipal で家政婦として働く 18-55 歳の被験者 40 名のうち 32 名が、3 週間の研究期間を終了した。

PARTICIPANTS: 32 of the 40 study subjects working as housekeeping personnel at Kasturba Hospital, Manipal; aged 18-55 years completed the three-week study period.

介入方法:

被験者は、ゴマ油、オリーブ油、ココナッツオイル(テスト)、クロルヘキシジンジェル(コントロール)で3週間毎日歯肉をマッサージするよう無作為に割り当てられた。ベースライン時と3週間のオイルガムマッサージ療法後に口腔内の健康状態およびパラフィン刺激唾液サンプルを採取した。

INTERVENTIONS: Subjects were randomly assigned to massage their gingiva everyday for three weeks with sesame oil, olive oil, coconut oil (tests), and Chlorhexidine gel (control). Oral health status and paraffin stimulated saliva samples were obtained at baseline and after three weeks of oil gum massage therapy.

アウトカム評価:

微生物培養、プラーク指数、歯肉指数。

OUTCOME MEASURES: Microbial culture, plaque index, and gingival index.

統計分析:

Paired t test および Kruskal Wallis test。

STATISTICAL ANALYSIS: Paired t test and Kruskal Wallis test.

結果:

Streptococcus mutans count, Lactobacillus count, plaque score, gingival scoreの平均値は、4群すべてにおいて試験後に有意な減少がみられた。しかし,これらの変数の減少率には,4群間で有意な差は認められなかった.

RESULTS: There was a significant reduction in mean Streptococcus mutans count, Lactobacillus count, plaque scores, and gingival scores in all four groups after the study. However, there was no significant difference found in percentage reduction of these variables between the four groups.

結論:

これらのオイルは,社会経済的地位の低い人々の口腔の健康を維持・増進するための貴重な予防剤として使用することができる.しかしながら、より多くのサンプルを用い、より長い追跡期間をかけて、他の集団においてさらなる研究を実施することが推奨される。

CONCLUSION: These oils can be used as valuable preventive agents in maintaining and improving oral health in low socioeconomic status population. However, it is recommended that further research should be conducted in other populations with a larger sample and longer duration of follow-up period.