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J Forensic Leg Med.2013 May;20(4):350-4.

歯牙破折とチョコレート菓子:症例報告

Dental fracture and chocolate candies: case report.

PMID: 23622490

抄録

ある食品会社に対する顧客からの苦情で、チョコレート菓子を食べたところ、その硬い粘性のために前歯が破折したというものであった。歯牙破折片とその原因とされるチョコレート菓子を採取し、検査および写真撮影を行った。破片にはう蝕、大きな修復物が認められ、歯内療法を受けたことが示唆された。因果関係を評価するため、食品会社は実験室での分析を依頼し、同ブランドのチョコレート・キャンディーを人間が噛んだときのシミュレーションを行った。ヒトの歯は、咀嚼機能である把持と切開をシミュレートする装置で組み立てられた。使用された歯は、健全なもの、あるいは歯内療法が施されていないもので、収集された断片の以前の状態をシミュレートした。冷凍庫で0℃に2時間冷却した20個のチョコレートキャンディーを試験食品として使用し、試験の瞬間に装置の歯と歯の間に配置した。このセットをダイナモメータに入れ、試験片または歯が破断するまで力を加えるようプログラムした(5mm/分の速度で前進)。破断時の力をNで記録し、分析した。試験食品を破断させる平均力は233.23Nであった。歯が破折した実験はなかった。チョコレートキャンディに加えられた191.3~275.2Nの力は、ヒトの歯を破折させたり、構造的損傷を引き起こしたりするには十分ではなかった。このことから、歯牙の破折は、顧客の口腔内の健康状態に起因すると結論づけられた。

A complaint by a customer to a food company claimed that the consumption of a chocolate candy fractured his anterior teeth, due to its hard consistency. Fragments of the fractured teeth and the chocolate candy that supposedly caused it were collected, examined and photographed. Fragments presented caries, large restorations, and suggested previous endodontic treatment. To evaluate causation, the food company requested a laboratory analysis, which simulated the human bite on chocolate candies of the same brand. Human teeth were assembled in a simulating device of masticatory functions of apprehension and incision. Teeth used were either sound or with non-restored endodontic accesses, to simulate previous conditions of the collected fragments. Twenty chocolate candies, cooled in a freezer to 0 °C for 2 h were used as test foods, and were positioned between the teeth of the device at the moment of the test. The set was put in a dynamometer, programmed to apply increasing forces (rate of advance of 5 mm/min), until rupture (either of the specimen or of the teeth). The applied force, in N, at the time of fracture was recorded and analyzed. The average force to fracture the test food was 233.23 N. No tooth was fractured in the experiment. Forces ranging from 191.3 to 275.2 N, applied to chocolate candies were not sufficient to neither fracture human teeth nor cause any structural damage. It was concluded that the dental fracture occurred because of previous oral health conditions of the customer.