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緑大豆抽出物の臨床効果と免疫調整効果について
The clinical and immunomodulatory effects of green soybean extracts.
PMID: 23497889
抄録
本研究は、2,4-トルエン・ジイソシアネート(TDI)誘発モルモット鼻炎モデルおよびアレルギー性鼻炎のヒト試験研究において、グリーン大豆(Glycine max)からの抽出物の免疫調節作用を調べるために行われた。マウス脾臓細胞におけるTNFファミリーのB細胞活性化因子および増殖誘導リガンドの産生を調節する能力に基づいて、グリーンダイズの熱水抽出物を動物実験に選択した。青大豆抽出物は、マウスのOVA(ovalubumin)特異的IgEレベルを有意に低下させ、TDIによる鼻粘膜の分泌を有意に抑制した。スギ花粉症を対象に、16名の被験者を対象とした非盲検のヒトパイロット試験を実施した。スギ花粉症の症状スコアは、青大豆抽出物長期摂取群が休薬短期摂取群に比べて良好であった。青大豆抽出物は、様々なアレルギー疾患の治療のための経口活性免疫調整剤として大きな可能性を秘めていた。
The present study was performed to investigate the immune-modulating activities of extracts from green soybean (Glycine max) in a 2,4-toluene diisocyanate (TDI)-inducing guinea pig rhinitis model and a human trial study for allergic rhinitis. Hot water extracts of green soybean were chosen for animal experimentation on the basis of their ability to regulate the production of B cell-activating factor of the TNF family and a proliferation-inducing ligand in mouse spleen cells. Green soybean extracts significantly decreased the levels of ovalubumin (OVA)-specific IgE in mice and significantly suppressed the TDI-induced nasal mucosa secretion. An open-label human pilot study was performed on 16 subjects, using Japanese cedar pollinosis. The symptom scores for Japanese cedar pollinosis were better in the long-term green soybean extracts intake group than in the withdrawal short-term intake group. Green soybean extracts had great potential as an orally active immune modulator for the treatment of various allergic diseases.