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Pediatr Dent.2012;34(7):e197-201.

Streptococcus mutansバイオフィルムのう蝕原性ならびにエナメル質および象牙質の脱灰に及ぼすウシ乳の影響

Effect of bovine milk on Streptococcus mutans biofilm cariogenic properties and enamel and dentin demineralization.

PMID: 23265155

抄録

目的:

本研究の目的は、Streptococcus mutansのバイオフィルム、およびエナメル質と歯根象牙質の脱灰に対する全牛乳の影響を評価することである。

PURPOSE: The purpose of this study was to evaluate the effect of whole bovine milk on Streptococcus mutans biofilms and on demineralization of enamel and root dentin.

方法:

S mutans UA159バイオフィルムを表面硬度(SH)既知の牛エナメル質および象牙質スラブ上で培養し、10%スクロース(陽性対照)、全牛乳、および4.5%ラクトースに曝露した(8回/日)。バイオフィルムの酸性度は、培地のpHで評価した(2回/日)。象牙質では4日後、エナメル質では5日後にバイオフィルムを回収し、バイオマス、生菌数、総タンパク質、細胞内外多糖類を得た。スラブの最終SHを測定した。脱灰はSH喪失率(%SHL)として計算した。差は分散分析とTukeyの検定で求めた(P<.05)。

METHODS: S mutans UA159 biofilms were cultured on enamel and dentin bovine slabs of known surface hardness (SH) and exposed (8x/day) to 10% sucrose (positive control), whole bovine milk, and 4.5% lactose. Biofilm acidogenicity was estimated by medium pH (2x/day). After 4 days for dentin and 5 days for enamel, biofilms were collected to obtain biomass, viable bacteria, total protein, and intra- and extracellular polysaccharides. Final SH was measured on the slabs. Demineralization was calculated as percentage of SH loss (%SHL). Differences were determined by analysis of variance and Tukey's test (P<.05).

結果:

10%スクロース下で両基質上に形成されたバイオフィルムは、牛乳または乳糖で処理したものよりも高い酸性原性、バイオマス、タンパク質濃度、不溶性多糖類、および%SHLを示した(P<.05)が、いずれのパラメータにおいても差はなかった(P>.05)。牛乳で処理したバイオフィルムからは、エナメル質でより高い細菌数が得られたが、象牙質では得られなかった。象牙質はエナメル質よりも牛乳によって有意に脱灰された(P<.05)。

RESULTS: Biofilms formed on both substrates under 10% sucrose showed higher acidogenicity, biomass, protein concentration, insoluble polysaccharides, and %SHL than those treated with milk or lactose (P<.05), which did not differ in any parameter (P>.05). Higher bacterial counts were obtained from biofilms treated with milk on enamel, but not on dentin. Dentin was significantly more demineralized by milk than enamel (P<.05).

結論:

ウシミルクはスクロースよりもう蝕原性が低いようであるが、この乳製品をう蝕に安全であると考えるべきではない。

CONCLUSIONS: Although bovine milk appears to be less cariogenic than sucrose, this dairy product should not be considered caries-safe.