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日本語AIでPubMedを検索

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J Dent Res.1991 Oct;70(10):1314-9.

ヒト歯列への食物滞留と食品の粘着性に対する消費者の認識との間に相関関係はない

Lack of correlation between food retention on the human dentition and consumer perception of food stickiness.

PMID: 1939824

抄録

歯科医療専門家が粘着性のある食品を避けるように助言する場合、様々な食品の中から正しく選択することは消費者に委ねられている。本研究では,市販されている21種類の食品の粘着性に関する消費者評価と,各食品の歯面滞留性の客観的測定値とを比較した.両者の間に相関関係は見られず、歯からの食物粒子の除去率および唾液からの食物由来の糖分の除去率も、食品の粘着性の評価とは相関がなかった。クッキー、クラッカー、ポテトチップスは最も保持力が強く、キャラメル、ジェリービーンズ、レーズン、ミルクチョコレートバーは保持力の弱い食品の一つであった。クリアランス率は初期保持率に反比例して変化した。しかし、チョコレートキャラメルバーは、初期保持率が高く、歯からのクリアランス速度が非常に速いことが示された。このことから,消費者は食品の粘着性を正確に評価することができず,単に粘着性のあるものを避けるというアドバイスは適切でないことがわかった.

When dental health professionals advise that sticky foods be avoided, it is left to the consumer to choose correctly among different foods. In this study, comparisons were made among consumer ratings of stickiness of 21 commercially available foods and objective measurements of tooth retention of each of the foods. No correlation was found between the two, and neither the rates of clearance of food particles from the teeth nor the rates of clearance of food-derived sugars from the saliva correlated with ratings of food stickiness. Cookies, crackers, and potato chips were most retentive, whereas caramels, jelly beans, raisins, and milk chocolate bars were among those poorly retained. Clearance rates appeared to vary inversely with initial retention. However, chocolate-caramel bars exhibited high initial retention and a very rapid rate of clearance from the teeth. The findings show that consumers cannot accurately assess the retentiveness of foods and, thus, the advise simply to avoid sticky ones is inadequate.