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マウス味覚細胞におけるうま味受容体とカップリングGタンパク質の特性評価
Characterization of umami receptor and coupling G protein in mouse taste cells.
PMID: 18628659 DOI: 10.1097/WNR.0b013e328308b36c.
抄録
味覚受容体細胞(TRC)は複数のうま味受容体を発現している。私たちは、味蕾のうま味細胞がGタンパク質共役型受容体を持っているかどうか、また、Gタンパク質が存在する場合にはどのような種類のGタンパク質が存在するかを明らかにするため、生理学的調査を行いました。マウスの細胞内うま味シグナル伝達に関与する成分を明らかにするため、TRCの活性化を記録しました。Gタンパク質阻害剤であるGDP-β-Sで処理したTRCは、うま味による内向きの電流を失った。ガルプハイ阻害剤である百日咳毒素で処理しても、多くのTRCでは細胞内のCa2+レベルは上昇しなかった。免疫組織化学的分析により、うま味刺激に反応したTRCの一部がα-グストデューシンを発現していることが明らかになった。以上のことから、うま味刺激は、Galphaiファミリーのいくつかのメンバーと一緒に機能するGタンパク質共役型受容体によって受け取られることが明らかになった。
Taste receptor cells (TRCs) express multiple umami receptors. We performed physiological investigations to determine whether umami-responding cells in taste buds possess G protein-coupled receptors and to determine what type of G proteins exist if any. To clarify the components that participate in intracellular umami signal transduction in mouse, we recorded the activation of TRCs. TRCs treated with the G protein inhibitor GDP-beta-S lost umami-induced inward currents. Treatment with the Galphai inhibitor, pertussis toxin, did not increase the intracellular Ca2+ level in many TRCs. Immunohistochemical analysis revealed that a subset of TRCs responding to umami stimuli expressed alpha-gustducin. Thus, we demonstrated that umami stimuli were received by G protein-coupled receptors that function together with some of the Galphai family members.