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Br. J. Nutr..2007 May;97(5):1012-20. S0007114507659030. doi: 10.1017/S0007114507659030.

ブラックルクオリーブは、ラットの卵巣摘出術による骨量減少とタルク肉芽腫症を予防した

Black Lucques olives prevented bone loss caused by ovariectomy and talc granulomatosis in rats.

  • Caroline Puel
  • Julie Mardon
  • Séraphin Kati-Coulibaly
  • Marie-Jeanne Davicco
  • Patrice Lebecque
  • Christiane Obled
  • Edmond Rock
  • Marie-Noelle Horcajada
  • Apostolos Agalias
  • Leandros A Skaltsounis
  • Véronique Coxam
PMID: 17408530 DOI: 10.1017/S0007114507659030.

抄録

この研究は、閉経後の骨粗鬆症の実験モデルである卵巣摘出(OVX)ラットと肉芽腫症炎症(老人性骨粗鬆症のモデル)を有するOVXラットにおいて、微量栄養素を豊富に含むオリーブ果実が骨の損失を改善するかどうかを調べるために実施された。6ヶ月齢のWistar雌ラットは卵巣摘出術を受けた後、直ちに飼料中の油をラット1匹あたり10g/dのグリーンルクスクオリーブまたは6g/dのブラックルクスクオリーブで代用し、84日間経口投与した。OVXラットと偽手術を受けた対照は、油を入れた同じ食事を受けた。実験終了の3週間前に、各群の半数の動物に無菌ケイ酸マグネシウムを注射して皮下炎症を誘発した。OVXラットでは、フィブリノーゲン、α1酸糖タンパク質、脾臓重量および顆粒球レベルなどの炎症性パラメータの上昇、および酸化状態の障害(血漿抗酸化能の低下、イソプロスタイン排泄率の上昇によって示されるように)を特徴とする肉芽腫症の炎症は、大腿骨全体およびそれ自身で考慮される中骨領域の骨の損失を誘発した。グリーンオリーブは骨減少症に影響を与えなかったのに対し、タルクに炎症を起こしたエストロゲン欠損動物では、黒色のオリーブを摂取することで、大腿骨全体と皮質部位の骨量減少が抑制された(骨盤骨密度:黒色オリーブと炎症0-232323(SE 0.0026)、卵巣摘出と炎症0.2117(SE 0.0030)、P=0.027)。この骨抑制効果は、炎症状態と酸化状態の改善に起因していると考えられた。今回のデータは、老人性骨粗鬆症の実験モデル(タルク注射により低悪性度の炎症が誘導されたエストロゲン欠乏ラット)において、ブラックオリーブが骨量減少を抑制できることを示しています。

This study was conducted to determine whether olive fruits, rich in micronutrients, might improve bone loss in ovariectomized (OVX) rats (an experimental model of postmenopausal osteoporosis) and in OVX rats with granulomatosis inflammation (a model of senile osteoporosis). Six-month-old Wistar female rats underwent ovariectomy and were then immediately treated orally by substituting oil in the diet by 10 g/d green Lucques olives or 6 g/d black Lucques olives for each rat for 84 days. OVX rats and sham-operated controls received the same diet with oil. Three weeks before the end of the experiment, subcutaneous inflammation was provoked by injections of sterile magnesium silicate in half the animals in each group. In OVX rats, granulomatosis inflammation, characterized by a rise in inflammatory parameters such as fibrinogen, alpha1-acid glycoprotein, spleen weight and granulocyte level, and an impairment of oxidative status (as shown by a decrease in plasma antioxidant capacity, a higher rate of isoprostane excretion) elicited a bone loss in the whole femur and in the metaphyseal areas considered on their own. Whereas green olives had no effect on osteopenia, consumption of the black variety prevented bone loss in the whole femur and at cortical sites in those oestrogen-deficient animals with talc inflammation (diaphyseal bone mineral density: black olives and inflammation 0-2323 (SE 0.0026) v. ovariectomy and inflammation 0.2117 (SE 0.0030); P=0.027). This bone-sparing effect seemed to result from an improvement in the inflammatory and oxidative status. The present data show that black olives are able to prevent bone loss in an experimental model of senile osteoporosis (oestrogen-deficient rats in which a low-grade inflammation was induced by talc injection).