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複数の心血管疾患に対する食習慣の影響:包括的メンデルランダム化研究
Effect of dietary habits on multiple cardiovascular diseases: A comprehensive Mendelian randomization study.
PMID: 40922271
抄録
卵、乳製品、砂糖の摂取を含む食習慣と疾患の発症との関係は十分に確立されている。しかし、これらの食習慣と心血管疾患(CVD)との正確な関連を明らかにするためにはさらなる調査が必要である。本研究の目的は、食習慣とCVDの因果関係を明らかにするために、既存のゲノムワイド関連研究を解析することである。IEUデータベースから抽出された5つの食習慣は以下のように分類される:卵は食べない」、「小麦製品は食べない」、「砂糖および砂糖を含む食品・飲料は食べない」、「小麦製品は食べない」、「上記すべてを食べる」。CVDは、心不全、心筋梗塞(MI)、不整脈、高血圧、冠動脈性心疾患(CHD)、心筋炎、心筋症、心臓弁膜症、心臓死に分類される。これは、2標本メンデルランダム化と共局在化分析を用いることによって達成された。また、GeneChip GSE59867を用いたバイオインフォマティクスと受信者動作特性曲線解析により、5つの食習慣とCVDに関連する潜在的な原因遺伝子を探索した。その後、これらの研究結果を統合するためにメタアナリシス技術を採用した。二標本メンデルランダム化の結果に基づく共局在化解析の結果、一塩基多型(SNP)rs12740374(PH4=0.855)はMIおよびバランスのとれた食事(私は上記のすべてを食べている)と因果関係があり、SNP rs7528419(PH4=0.716)はCHDおよびバランスのとれた食事と因果関係があることが明らかになった。さらに、rs7528419とrs12740374の2つのSNPが6つの遺伝子に共通するモチーフのドライバーとして同定された。KIAA1324、SARS、CELSR2、PSRC1、MYBPHL、SORT1である。PSRC1(曲線下面積[AUC]:0.722)、CELSR2(AUC:0.657)、MYBPHL(AUC:0.677)は、CHDおよびMIに対する高い診断価値を有することが同定された。本研究の結果は、食習慣と多くのCVDとの間に強い相関があることを示している。ほとんどすべての集団において、卵、乳製品、砂糖を摂取しない食生活はCVDの重大な危険因子であり、一方、バランスのとれた食生活は大部分のCVDの予防因子である。
The relationship between dietary habits, including the consumption of eggs, dairy products, and sugar, and the development of disease is well-established. However, further investigation is required to elucidate the precise associations between these dietary habits and cardiovascular disease (CVD). The objective of this study was to analyze existing genome-wide association studies in order to identify causal relationships between dietary habits and CVD. The 5 dietary habits rooted from the IEU database are categorized as: Never eat eggs, Never eat wheat products, Never eat sugar or foods/drinks containing sugar, Never eat wheat products, and I eat all of the above. CVDs are categorized into: heart failure, Myocardial infarction(MI), Arrhythmia, Hypertension, Coronary heart disease(CHD), Myocarditis, Cardiomyopathy, Valvular heart disease, and cardiac death. This was achieved by employing two-sample Mendelian randomization and co-localization analyses. The potential causative genes associated with 5 dietary habits and CVDs were also explored through bioinformatics and receiver operating characteristic curve analysis based on GeneChip GSE59867. Subsequently, we employed meta-analysis techniques to integrate the findings of these studies. The co-localization analysis, based on two-sample Mendelian randomization results, revealed that single nucleotide polymorphism (SNP) rs12740374 (PH4 = 0.855) was causally associated with MI and a balanced diet(I eat all of the above), while SNP rs7528419 (PH4 = 0.716) was causally associated with CHD and a balanced diet. Moreover, 2 SNPs, rs7528419 and rs12740374, were identified as drivers of common motifs in 6 genes. The following genes were identified as having driver effects on common motifs: KIAA1324, SARS, CELSR2, PSRC1, MYBPHL, and SORT1. PSRC1 (area under the curve [AUC]: 0.722), CELSR2 (AUC: 0.657), and MYBPHL (AUC: 0.677) have been identified as having high diagnostic value for CHD and MI. The results of the study indicate a strong correlation between dietary habits and a multitude of CVDs. In almost all populations, diets that do not consume eggs, dairy products, and sugar is a significant risk factor for CVD in nearly all groups, whereas a balanced diet is a protective factor for the majority of CVDs.