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Arch Oral Biol.2025 Mar;174:106241.

成人における多量栄養素摂取と口腔および全身パラメータとの関連:横断的研究

Macronutrient consumption in adults and association with oral and systemic parameters: A cross-sectional study.

PMID: 40158301

抄録

目的:

歯の喪失や味覚の変化などの口腔内の状態は、食事による多量栄養素の摂取に影響を及ぼす可能性がある。我々の目的は、2型糖尿病(T2D)の有無にかかわらず、成人および高齢者における多量栄養素の不十分な摂取に関連する全身および口腔の変化を研究することであった。

OBJECTIVE: Oral conditions, such as tooth loss and changes in taste perception, can affect the consumption of dietary macronutrients. Our aim was to study systemic and oral alterations associated with inadequate consumption of macronutrients in adults and elderly with and without type 2 diabetes mellitus (T2D).

デザイン:

この横断研究は170人を対象とした。社会人口統計学的変数および臨床的パラメータ(体重、ウエスト周囲径リスク、T2D、喫煙歴、取り外し可能な義歯の有無、味覚の悪化など)を収集した。アウトカムには、炭水化物、脂質、繊維、タンパク質の摂取量が含まれた。ポアソン回帰モデルを用いて有病比(PR)と95%信頼区間(CI)を推定した。

DESIGN: This cross-sectional study included 170 individuals. Sociodemographic variables and clinical parameters were collected, such as weight status, waist circumference risk, T2D, smoking history, presence of removable dentures, worsening taste, among others. Outcomes included intakes of carbohydrates, lipids, fibers, and proteins. Poisson regression models were used to estimate prevalence ratios (PR) and 95 % confidence intervals (CI).

結果:

味覚の悪化を報告した人は、炭水化物の摂取量が多い可能性が約4倍高かった(PR=3.84;95%CI:1.36-10.83)。唾液流量は脂質摂取量の増加と有意に関連していた(PR=0.21;95%CI:0.05-0.89)。両アーチの取り外し式義歯の有無(PR=1.40;95%CI:1.07-1.81)および心血管リスク(ウエスト周囲径に基づく)の高さ(PR=1.86;95%CI:1.06-3.26)は、食物繊維摂取量の少ない有病率の高さと関連していた。食物繊維とのこれらの関連は、唾液流量の影響を受けた。60歳以上(PR=1.12;95%CI:1.00-1.24)、片アーチ(PR=1.23;95%CI:1.04-1.46)または両アーチ(PR=1.22;95%CI:1.04-1.45)に取り外し式義歯を使用している人は、不十分な蛋白質摂取の有病率が高かった。

RESULTS: Individuals reporting a worsening in taste perception were nearly four times more likely to have a high carbohydrate intake (PR=3.84; 95 % CI: 1.36-10.83). Saliva flow rate was significantly associated with increased lipid intake (PR=0.21; 95 % CI: 0.05-0.89). The presence of removable dentures in both arches (PR=1.40; 95 % CI: 1.07-1.81) and high cardiovascular risk (based on waist circumference) (PR=1.86; 95 % CI: 1.06-3.26) were associated with a higher prevalence of low fiber intake. These associations with fiber were influenced by saliva flow rate. Individuals aged ≥ 60 years (PR=1.12; 95 % CI: 1.00-1.24), using removable dentures in one arch (PR=1.23; 95 % CI: 1.04-1.46) or both arches (PR=1.22; 95 % CI: 1.04-1.45) had a higher prevalence of inadequate protein intake.

結論:

人口統計学的因子、全身状態および口腔状態は、不十分な多量栄養素摂取と有意に関連しており、より広範な全身の健康問題に対処するために歯科の貢献が不可欠であることが強調された。

CONCLUSIONS: Demographic factors, systemic and oral conditions were significantly associated with inadequate macronutrient intake, highlighting the essential contribution of dentistry to addressing broader systemic health issues.