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地域在住高齢者における口腔乾燥と嚥下障害の関連性
Association between oral dryness and dysphagia in community-dwelling older population.
PMID: 40081136
抄録
目的:
口腔乾燥と嚥下障害の関係については、依然として一貫した認識がない。本研究の目的は、地域居住高齢者において口腔乾燥の程度が嚥下障害の有病率と関連しているかどうかを調査することである。
OBJECTIVE: There remains inconsistent recognition of the relationship between oral dryness and dysphagia. This study aimed to investigate whether the degree of oral dryness was related to the prevalence of dysphagia in community-dwelling older adults.
デザイン:
横断研究。
DESIGN: A cross-sectional study.
設定:
2023年3月9日から6月19日まで、中国義烏市福田地区で調査を実施した。
SETTING: A survey was conducted from March 9 to June 19, 2023, in the Futian community, Yiwu, China.
参加者:
65歳以上の高齢者3325人。
PARTICIPANTS: 3325 older adults aged 65 and above were enrolled.
測定:
口腔乾燥は、自己申告による口腔乾燥および口腔水分測定器により評価した。嚥下障害は、Eating Assessment Tool-10質問票(EAT-10)および30ml水嚥下試験(WST)を用いてスクリーニングした。関連性の測定には、T検定、カイ二乗検定、ロジスティック回帰を用いた。
MEASUREMENTS: Oral dryness was evaluated by self-reported oral dryness and oral moisture instrument. Swallowing problems were screened using the Eating Assessment Tool-10 questionnaire (EAT-10) and 30-ml water swallowing test (WST). T-tests, Chi-square tests, and logistic regression were employed to measure the associations.
結果:
自覚的口腔乾燥の有病率は53.7%で、平均口腔水分値は29.6±2.0であった。嚥下障害の有病率はEAT-10で7.7%、WSTで9.5%であった。嚥下障害のある参加者は、ドライマウスの経験が高く、口腔水分値が低いことが示された(P<.001)。さらに調整ロジスティック回帰モデルでは、口腔乾燥の主観的尺度(調整OR=1.99、95%CI:EAT-10で1.46-2.72)と客観的尺度(調整OR=0.92、95%CI:EAT-10で0.87-0.97、調整OR=0.89、95%CI:WSTで0.84-0.93)の両方が嚥下障害の危険因子であることが示唆された。
RESULTS: The prevalence of subjective oral dryness was 53.7%, with an average oral moisture level of 29.6 ± 2.0. Dysphagia was determined to have a prevalence of 7.7% and 9.5% according to EAT-10 and WST, respectively. Participants with dysphagia exhibited a heightened experience of dry mouth and lower oral moisture (P < .001). The adjusted logistic regression model further suggested that both subjective (adjusted OR = 1.99, 95% CI: 1.46-2.72 for EAT-10) and objective (adjusted OR = 0.92, 95% CI: 0.87-0.97 for EAT-10; adjusted OR = 0.89, 95% CI: 0.84-0.93 for WST) measures of oral dryness were risk factors for dysphagia.
結論:
口腔乾燥の存在は嚥下障害の有意な危険因子として浮上し、口腔乾燥の評価は高齢者における嚥下障害の同定においてより高感度であることが証明された。
CONCLUSIONS: The presence of oral dryness emerged as a significant risk factor for dysphagia, and the assessment of oral moisture proved to be more sensitive in identifying swallowing problems among older adults.