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J Dent Sci.2025 Jan;20(1):83-88.

現代の3種類のガッタパーチャポイントの熱挙動と温度分析の調査

The investigation of thermal behavior and temperature analysis of three types of contemporary gutta-percha points.

PMID: 39873081

抄録

背景/目的:

ガッタパーチャポイント(GP)の臨床性能に対する熱挙動の影響は不明である。本研究の目的は、模擬臨床環境における3種類のGPの熱挙動とその温度変化(TC)を調査することである。

BACKGROUND/PURPOSE: The impact of thermal behavior on the clinical performance of gutta-percha points (GP) is unclear. This study aimed to investigate the thermal behavior of three different types of GP and their temperature changes (TC) in a simulated clinical environment.

材料と方法:

試験したGPは、コンフォームフィット®ガッタパーチャポイント(CF)、オートフィット™フェザーチップガッタパーチャ(AF)、ガッタパーチャ根管ポイント(GC)である。試料の相転移温度は、示差走査熱量測定(DSC)を用いて分析した。熱源をGPの先端から特定の距離に配置して、GPの先端におけるTCを調べた。さらに、温間垂直圧密法(WVC)中の模擬管腔の先端孔におけるGPのTCを評価した。WVC中のGPの先端温度の差は、二元配置ANOVAを用いて比較し、統計的有意性は<0.05とした。

MATERIALS AND METHODS: The GP tested were Conform Fit® Gutta-Percha Points (CF), Autofit™ Feathered Tip Gutta Percha (AF), and Gutta Percha Root Canal Points (GC). The phase transition temperatures of the samples were analyzed using differential scanning calorimetry (DSC). The TC at the tips of the GP was examined with the heat source positioned at specific distances from the tip. Additionally, the TC of the GP in the apical foramen of a simulated canal during the warm vertical compaction (WVC) technique was evaluated. Differences in the apical temperature of the GP during WVC were compared using two-way ANOVA, with statistical significance set at  < 0.05.

結果:

相転移温度のピークは約51℃と61℃であった。温度分析の結果、熱源が先端から3mmの位置では、AFとCFの平均最高温度は38℃まで低下した。WVC中、AF、CF、GCの先端部平均最高温度は、それぞれ37.7℃、36.0℃、35.5℃であった。WVCの経過時間とGPの銘柄はいずれも、先端温度に有意な影響を与えた(<0.05)。

RESULTS: The phase transition temperatures peaked at approximately 51 °C and 61 °C. The temperature analysis showed the maximum average temperatures of AF and CF decreased to 38 °C when the heat source was 3 mm from the tip. During WVC, the average maximum apical temperatures for AF, CF, and GC were 37.7 °C, 36.0 °C, and 35.5 °C, respectively. Both the elapsed time of WVC and the brand of GP significantly ( < 0.05) affected the apical temperature.

結論:

WVC中のGPの先端温度上昇は最小限であった。熱源を3mm離すと、AFもCFも成形可能な温度に達しなかった。

CONCLUSION: The apical temperature elevation of the GP during WVC was minimal. Neither AF nor CF reached the moldable temperatures when the heat source was 3 mm away.