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研究ノート:クロルヘキシジン塩/製品および/または塩化セチルピリジニウムの、屠畜前消毒剤としての可能性の評価
Research Note: Evaluation of selected chlorhexidine salts/product and/or cetylpyridinium chloride as potential pre-slaughter crop disinfection agents using an in vitro assay simulating crop contents.
PMID: 39721267
抄録
サルモネラ菌は、鶏肉製品の食品安全性に関して依然として顕著な問題である。加工工程におけるブロイラー枝肉汚染の主な原因は、作物の破裂と、それに続く内臓除去時の枝肉汚染である。クロルヘキシジン(CHX)塩は、その抗菌能力のために歯科用製品に一般的に使用されている。我々は、CHXグルコン酸塩とCHXジグルコン酸塩を、一般的な消毒剤である塩化セチルピリジニウム(CPC)と共に評価し、両者の抗菌特性および相乗効果の可能性を検証した。これらの効果は、家禽の作物内容物をシミュレートしたin vitroアッセイを用いて評価した。CHXジグルコン酸塩、CHXグルコン酸塩、市販のCHXグルコン酸塩、CPCを0.1%、0.2%、1%、1.8%、2%で試験した。ホウケイ酸塩チューブに2.5 gの鶏マッシュ飼料を入れ、不要な細菌を除去するために低温殺菌したものを測定に用いた。チューブ内の殺菌済み飼料は、CHX、CPC、CHX + CPC、または生理食塩水ビヒクル単独(対照)に懸濁した。その後、チューブにSalmonella Typhimurium(ST)を接種し(非接種対照を除く)、37℃で2時間静置培養した。その後、チューブの内容物を連続的に希釈し、CFU を算出した。CHXとCPCをそれぞれ単独で使用した場合、特に高濃度(1~2%)で、ST回収率の有意な減少が認められた。より低濃度(0.1~0.2%)のCHXとCPCの組み合わせは、大きな抗菌効果を示し、このアッセイにおいてSTの回収を減少(p<0.05)または消失させた。これらの低濃度は、今後の研究において、生きたまま処理する前の作物内容物の死前消毒に使用できる可能性がある。In vivo での有効性は、屠畜前の飼料給与中止時の自発的な飲料水摂取の制限に影響される可能性があり、本試験では評価しなかった。
Salmonellae remain a prominent issue for poultry products regarding food safety. A predominant source of broiler carcass contamination at processing is from crop rupturing and subsequent contamination of the carcass during evisceration. Chlorhexidine (CHX) salts are commonly used in dental products for their antimicrobial capabilities. We evaluated CHX gluconate and CHX digluconate alongside cetylpyridinium chloride (CPC), a common disinfectant to test their antimicrobial properties and any possible synergistic effects between the two. These effects were evaluated using an in vitro assay simulating the crop contents of poultry. CHX digluconate, CHX gluconate, commercially available CHX gluconate and CPC were tested at 0.1 %, 0.2 %, 1 %, 1.8 %, and 2 %. Borosilicate tubes containing 2.5 g of chicken mash feed, pasteurized to remove unwanted bacteria, were used for assay. Pasteurized feed within tubes were suspended in CHX, CPC, CHX + CPC, or saline vehicle alone (control). Tubes were then inoculated with Salmonella Typhimurium (ST) (except non-inoculated controls) and allowed to statically incubate for 2 h at 37°C. Tube contents were then serially diluted for CFU enumeration. CHX and CPC, when used individually, demonstrated meaningful and significant (p < 0.05) reduction in ST recovery, especially at higher concentrations (1-2 %). Combinations of CHX + CPC at lower concentrations (0.1-0.2 %) were shown to have major antimicrobial effects and either reduced (p < 0.05) or eliminated ST recovery in this assay. These lower concentrations might be used for antemortem disinfection of crop contents prior to live haul at processing in future studies. In vivo efficacy may be affected by limitations on voluntary ingestion of drinking water during pre-slaughter feed withdrawal and was not evaluated in these studies.