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Am J Dent.2024 Aug;37(4):171-176.

コーヒーの特性が歯の変色に及ぼす影響

Influence of coffee characteristics on tooth discoloration.

PMID: 39186595

抄録

目的:

提供温度、豆の品種、クロロゲン酸(CGA)含有量などの潜在的要因の重要性を強調しながら、コーヒーの属性が歯の変色に及ぼす影響を評価すること。

PURPOSE: To evaluate the impact of coffee attributes on tooth discoloration, emphasizing the importance of potential factors such as serving temperature, bean variety, and chlorogenic acid (CGA) content.

方法:

コーヒーの調製は、4種類の焙煎豆(ベトナム産ロブスタ種、ウガンダ産ロブスタ種、エチオピア産イルガチェフェ・アラビカ種、コロンビア産スプレモ・アラビカ種)からエスプレッソを抽出した後、高速液体クロマトグラフィーを用いてクロロゲン酸含量を分析した。ウシの歯のエナメル質の標本を注意深く準備し、コーヒー(ホットとアイス)で染色し、異なる時間間隔(3、9、24、48、72時間)で色評価を行った。試料の品質を保証するためにビッカース硬度計を使用し、CIEDE2000式を用いた色分析には分光光度計を用いた。

METHODS: Coffee preparation involved the extraction of espresso from four types of roasted beans (Vietnam Robusta, Uganda Robusta, Ethiopia Yirgacheffe Arabica, and Colombia Supremo Arabica), followed by chlorogenic content analysis using high-performance liquid chromatography. Bovine tooth enamel specimens were carefully prepared and stained with coffee (hot and iced), with a color assessment conducted at different time intervals (3, 9, 24, 48, and 72 hours). The Vickers hardness tester was employed to ensure specimen quality, while spectrophotometry aided in color analysis using the CIEDE2000 formula.

結果:

その結果、提供温度、豆の種類、CGA含有量が歯の変色に及ぼす影響は様々であることが明らかになった。コーヒーに3時間浸すと、知覚できる色の違いが生じ、ホットコーヒーはアイスコーヒーに比べ高い着色能を示すことが示された。さらに、クロロゲン酸含量と豆の種類は歯の変色に有意な影響を及ぼし、クロロゲン酸含量が高いほど着色は増加した。特に、ロブスタコーヒーはアラビカコーヒーに比べて変色が少なかったが、これはpHレベルの違いに起因している可能性がある。

RESULTS: The results revealed varying effects of serving temperature, bean type, and CGA content on tooth discoloration. It was demonstrated that perceptible color differences occur after a 3-hour immersion in coffee, with hot coffee showing higher staining potential compared to iced variations. Furthermore, chlorogenic acid content and bean type significantly affected tooth discoloration, with higher chlorogenic acid levels associated with increased staining. Notably, Robusta coffee showed less discoloration compared to Arabica, potentially due to differences in pH levels.

臨床的意義:

この研究結果は、歯科医師とコーヒー消費者の双方に貴重な知見を提供し、コーヒーの摂取と口腔衛生に関して十分な情報を得た上での意思決定を支援するものである。

CLINICAL SIGNIFICANCE: The findings provide valuable insights for both dental practitioners and coffee consumers, assisting in making informed decisions regarding coffee intake and oral hygiene.