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Clin Oral Investig.2022 May;26(5):4229-4238.

歯学生を対象とした侵襲性歯牙摩耗と考えられる要因との関係

Relationship between erosive tooth wear and possible etiological factors among dental students.

PMID: 35199194

抄録

目的:

本研究の目的は、歯学部の学生を対象に、糜爛性歯牙摩耗(ETW)と考えられる病因との関係を評価することである。

OBJECTIVES: The aim of this study was to assess the relationship between erosive tooth wear (ETW) and possible etiological factors in a group of dental students.

材料と方法:

公立歯科大学の歯学部学生 126 名を本研究の対象とした.ETWに関連する可能性のある病因を調査するために質問票を使用した。ETWの状態を調べるために,Basic Erosive Wear Examination(BEWE)基準を使用した.単変量および多変量ロジスティック回帰モデルを用いて,ETWの有無と説明変数との関係を評価した.

MATERIALS AND METHODS: A total of 126 dental students from a public dental school were included in this study. A questionnaire was used to investigate the possible etiological factors related to ETW. The Basic Erosive Wear Examination (BEWE) criteria were used to examine the status of ETW. A univariable and multivariable logistic regression models were used to assess the relationship between the presence of ETW and explanatory variables.

結果:

単変量解析の結果、酸性食品とアルコールを週4-5回以上摂取すると、ETWの確率がそれぞれ6.043倍、2.532倍に増加し、乳製品、果汁、牛乳を週4-5回以上摂取すると、ETWの可能性がそれぞれ61%、66%、80%に減少することが明らかになった。多変量回帰分析の結果、特に酸性食品の摂取頻度がETWのリスクを有意に高めることが示された(OR=9.981、95%CI 3.577-27.849、p<0.001)。

RESULTS: Univariable analysis revealed that taking acidic foods and alcohol more than 4-5 times per week increases the odds of ETW by 6.043 and 2.532 times, respectively, and taking dairy products, fruit juice, and milk more than 4-5 times per week decreases the likelihood of ETW by 61%, 66%, and 80%, respectively. The results of multivariable regression analysis showed that the frequency of consumption of especially acidic foods significantly increased the risk of ETW (OR = 9.981, 95% CI 3.577-27.849, p < 0.001).

結論:

将来の歯科医師である歯学生のETWの状態は、考えられるさまざまな病因によって異なるが、特に酸性食品の摂取はETWのリスクを約10倍増加させた。

CONCLUSIONS: Although the ETW status of dental students, who are the future dentists, varies depending on different possible etiological factors, especially the consumption of acidic foods has increased the risk of ETW approximately 10 times.

臨床的関連性:

本研究結果は、特に酸性食品摂取によるETWの高い関連性と、歯学生における潜在的な病因の制御の重要性を強調するものである。

CLINICAL RELEVANCE: The findings highlight the high relevance of ETW, especially with acidic food consumption, and the importance of controlling potential etiological factors in dental students.