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ガム咀嚼後の口臭評価と揮発性硫黄化合物の変化.歯学部学生を対象とした研究
Halitosis Assessment and Changes in Volatile Sulfur Compounds After Chewing Gum: A Study Performed on Dentistry Students.
PMID: 29197439
抄録
研究目的:
本研究の目的は、口臭診断の客観的方法と主観的方法を比較する際に、口臭の有病率の推定(主観的方法と客観的方法)、チューインガムの揮発性硫黄化合物(VSC)に対する即時効果の評価、歯学生の口臭に対する認識の評価、および陽性・陰性頻度の分布の推定を行うことである。
OBJECTIVE: The objective of this study is to estimate the prevalence of halitosis (with subjective and objective methods), evaluate the immediate effect of chewing gum on volatile sulfur compounds (VSCs), assess the perception of halitosis by dentistry students, and estimate the distribution of positive and negative frequencies, when comparing objective and subjective methods for the diagnosis of halitosis.
方法:
本研究は、バルセロナ大学医学部および健康科学部に通う歯学部の学生を対象に実施された。口臭知覚に関するアンケートを行い、口臭の有無を判断するために、臨床検査、有機嗅覚試験(OT)、ガスクロマトグラフィーを行った。また、口臭を改善するためにチューインガムが与えられ、VSCの変化の可能性を評価するためにガスクロマトグラフィーが実施された。
METHODS: The study was performed on a sample of dentistry students attending the Faculty of Medicine and Health Sciences at the University of Barcelona. A questionnaire about halitosis perception was provided and a clinical examination, organoleptic test (OT), and gas chromatography were performed to determine the presence of halitosis. The subjects were also given chewing gum to modify their breath, and gas chromatography was carried out to evaluate possible changes in VSCs.
結果:
サンプルは80名から構成された。評価期間中に口臭を自覚した者は27名(33.75%),OTは38名(47.5%)で陽性,ガスクロマトグラフィーで口臭が陽性となった者の分布は以下の通りであった.HS 25名(31.25%)、CHS 28名(35%)、(CH)S 70名(87.5%)であった。ガムを噛む前後で各VSCに統計的な差(P< .05)が認められた。変数OTとHS(P< .05)、OTと(CH)S(P< .001)の間で頻度の差が観察された。また,変数OTとCHSH間,OTと学生の口臭知覚の間では,検索された陽性・陰性頻度の間に有意差は認められなかった(P > .05).
RESULTS: The sample comprised 80 individuals. Twenty-seven (33.75%) self-perceived halitosis during the period of evaluation; the OT was positive in 38 subjects (47.5%); and individuals positive for halitosis on gas chromatography were distributed as follows: HS in 25 (31.25%), CHSH in 28 (35%), and (CH)S in 70 individuals (87.5%). A statistical difference before and after chewing gum (P < .05) was found for each VSC; a difference in frequencies was observed between the variable OT and HS (P < .05) and between the OT and (CH)S (P < .001). There was no significant difference (P > .05) between the positive and negative frequencies retrieved between the variable OT and CHSH and between the OT and the student's halitosis perception.
結論:
研究対象者における口臭の有病率は、健康な個人から構成されていることを考慮すると、高い。OTとガスクロマトグラフィーとの関連は完全には確立されていない.チューインガムは、口臭に含まれるVSCsの量を減少または中和するための治療代替品となり得る。
CONCLUSION: Prevalence of halitosis in the studied sample is high, considering that it comprised healthy individuals. The relationship between the OT and gas chromatography is not completely established. Chewing gum could be considered a therapeutic alternative to decrease or neutralize the amount of VSCs present in oral breath.