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Physiol Behav.2015 Jun;145:8-13.

BMI値の高い人と低い人の咀嚼速度の比較

A comparison of chewing rate between overweight and normal BMI individuals.

PMID: 25813906

抄録

目的:

肥満の食事スタイル」を特定しようとするこれまでの試みでは、矛盾した結果が得られている。本観察研究では、過体重または肥満の若年成人と、BMIが正常範囲の若年成人の咀嚼の特徴を比較した。我々は、咀嚼の特徴は個人特有のものであり、BMI正常値の参加者とBMI高値の参加者の間で異なるという仮説を立てた。

OBJECTIVE: Previous attempts to identify an 'obese eating style' have led to conflicting findings. This observational study compared the chewing features of overweight or obese young adults with those of normal range BMI. We hypothesised that chewing features are individual-specific and differ between participants of a normal BMI and high BMI.

研究方法:

14名の過体重から肥満の参加者(BMI≧25.0)と14名のBMI正常範囲の参加者(18.5<BMI<25.0)を一対一で比較した。実験室での米飯2食と自然環境下でのピザ1食の摂取時に、携帯型レコーダーを用いて咀嚼筋活動を記録した。咀嚼エピソードの時間-周波数特性(速度,持続時間,パワー)の評価には,既に検証済みのアルゴリズムを用いた。咀嚼能力は,ふるい分けテストで評価し,標準化された咀嚼テスト後の2mm以下の粒子の割合で表した。

METHODS: Fourteen overweight to obese participants (BMI≥25.0) were pairwise matched with 14 normal range BMI participants (18.5<BMI<25.0). Masticatory muscle activity was recorded using portable recorders during consumption of two rice meals in a laboratory setting and one pizza meal in the natural environment. A previously validated algorithm was used to assess time-frequency features of chewing episodes, including rate, duration, and power. Masticatory performance was assessed by a sieve test and was expressed as the percentage of particles ≤2mm after a standardised chewing test.

結果:

食事の内容にかかわらず,参加者の間で咀嚼率は驚くほど一貫していた(ICC=0.89,95%CI=0.79-0.94).咀嚼率はBMIの高い人と普通の人で差がなかったが(p>0.05)、咀嚼力はBMIの高い人で有意に高かった(p<0.05)。その他の咀嚼特性については、BMI群間で違いは見られなかった。参加者は、自然環境(ピザ)でも実験室(米)でも同じような速度で咀嚼していた(p>0.05)。BMI値が高いグループ(55.9%)と普通のグループ(52.4%)では、咀嚼能力に有意な差はなかった(p>0.05)。

RESULTS: Regardless of the meal, chewing rate was remarkably consistent among participants (ICC=0.89; 95% CI=0.79-0.94). Chewing rate did not differ between high and normal BMI participants (p>0.05), whereas chewing power was significantly higher in high BMI participants (p<0.05). No other differences in chewing characteristics were found between BMI groups. Participants chewed at similar rate in the natural environment (pizza) and in the laboratory (rice) setting (p>0.05). Masticatory performance did not differ significantly (p>0.05) between the high (55.9%) and normal (52.4%) BMI groups.

結論:

今回の研究の制限内では、咀嚼の特徴は個人に特有のものであり、大きなばらつきがあるようだ。太り気味の参加者は、やや強めではあるものの、対照群と同様の割合で咀嚼している。今回の予備的知見は、より多くのサンプルで再現する必要がある。

CONCLUSIONS: Within the limitations of the present study, chewing characteristics appear to be individual-specific with wide variability. Overweight participants chew at a similar rate to control participants, albeit slightly stronger. Our preliminary findings need to be replicated in larger samples.