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口臭に対するチューインガムの効果
[Effect of chewing gum on halitosis].
PMID: 24559542
抄録
背景と目的:
本研究の目的は、若年層における口腔内口臭の有病率を推定し、チューインガムが口臭に及ぼす影響を示すことである。
BACKGROUND AND OBJECTIVE: This study aims to estimate the prevalence of oral halitosis in a young population and show the effect of chewing gum on their breath.
対象者および方法:
前向き、記述的相関断面調査。121人の若年者から便宜的にサンプルを選び、98人が研究を完了した。バルセロナ大学歯科病院-University of Barcelonaで実施された。プロトコルは、アンケート、口腔内臨床評価、有機食品検査(OT)、硫化物モニタリングによる揮発性硫黄化合物(VSC)の測定で構成され、2人の校正された調査員により、15分間ガムを噛む前と噛んだ後に行われました。
PATIENTS AND METHOD: Prospective, descriptive correlational cross section study. We selected a convenience sample of 121 young individuals and 98 completed the study. It was carried out at the University Dental Hospital-University of Barcelona. The protocol consisted of: questionnaire, oral clinical evaluation, organoleptic tests (OT) and measurement of volatile sulfur compounds (VSC) with sulphide monitoring before and after chewing gum during 15 min, with 2 calibrated investigators.
結果:
87.8人が十分な口腔衛生状態であり、17.3%が口臭を訴え、29.6%が口腔乾燥症であった。44名の被験者のOTグレードは2以上であり、検査者の一致率は75%であった。VSCは53名で100ppb以下、45名で100ppb以上であった。VSCは17.34%減少し、平均1.8-9.0ppbの減少を示した(P=0.003)。
RESULTS: A percentage of 87.8 had adequate oral hygiene, 17.3% reported bad breath and 29.6% had xerostomia. Forty-four subjects had a OT grade ≥2; the agreement of examiners was 75%. The VSC in 53 individuals were ≤100 parts per billion (ppb) and in 45 subjects, it was>100 ppb. A post-reduction of VSC of 17.34% was obtained with a mean decrease of 1.8-9.0 ppb (P=.003).
結論:
口臭の有病率は36.7%であった。口臭の症例にチューインガムを補助的に使用することで、VSCが減少し、他者および患者の知覚が改善される。
CONCLUSIONS: The prevalence of halitosis was 36.7%. The use of chewing gum as an adjunct in cases of halitosis decreases the VSC, improving the perception of others and the patient.