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新品のスケーラーをシャープにする意義を評価する
Assessing significance of sharpening brand-new scaler.
PMID: 23614947
抄録
歯周治療において良好な臨床結果を得るためには、切れ味のよいキュレットの使用が不可欠である。しかし,多くの歯科医師は新品のスケーラーをシャープニング済みと思い込んでいるため,購入直後のスケーラーを使用している.本研究では,咬合力(grab force)を検出する実験装置を用いて,新品のキュレット型スケーラーの切れ味を客観的かつ定量的に評価することを目的とした.新品のキュレット120刃の咬合力(grab force)を評価した結果、シャープニング後のものはシャープニングなしのものに比べ平均12.2%の咬合力(grab force)の増加が認められた。35個のブレードの把持力は減少(7.3%)を示したが、85個のブレードは有意な増加(21.7%)を示した。これらの結果は、使用前に新品のスケーラーをシャープニングすることの重要性を示唆している。
In order to achieve good clinical results in periodontal treatment, the use of a sharp curette is essential. Many clinicians use curettes immediately after purchase since they assume that brand new curettes have been sharpened. In this study, we aimed to objectively and quantitatively evaluate the sharpness of brand new curette-type scalers, using an experimental apparatus for the detection of the bite force (grab force). As a result of the evaluation of grab force in 120 blades of brand-new curettes, those after sharpening showed an average 12.2% increase in grab force when compared to those without sharpening. Although the grab force of 35 blades showed a decrease (7.3%), 85 blades showed a significant increase (21.7%). These results suggest the importance of sharpening a brand-new scaler before use.