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Acta Odontol Latinoam.2009;22(1):11-4.

チューインガムの生体内揮発性硫黄化合物(VSC)産生に及ぼす影響

Effect of chewing gums on the production of volatile sulfur compounds (VSC) in vivo.

PMID: 19601490

抄録

本研究の目的は,2種類のチューインガムがin vivoでの揮発性含硫化合物(VSC)の産生に及ぼす影響を評価することであった.歯周健康者14名(20~35歳)を試験パネルとした。試験ガム1(TG1)はスクロースを含み,試験ガム2(TG2)はキシリトールとクエン酸亜鉛を含んでいた.二重盲検クロスオーバーデザインで2シリーズの試験が行われた。一晩、口腔衛生を控えた後、試験用ガムを噛む前と噛んでから5、15、30、45、60分後にVSCを測定した。第二のシリーズでは、システイン6mM単独での洗浄前と洗浄後30分まで、または洗浄後に試験用ガムを噛んでVSC産生をモニターした。最初の試験では、結果はグループ内比較のための反復測定ANOVAとグループ間比較のための対のサンプルt検定によって分析された。2回目の試験では,Friedman検定とWilcoxon検定により,VSCの減少率を比較した(p < 0.05).試験歯茎のVSC産生量に差はなく、値は5分後の146ppbから60分後の86ppbの範囲であった。システインによるVSC産生量の減少は、両方の試験ガムで同様に観察され、5分後と15分後に最大の減少(71%から52%)が観察された。ガムを噛むとVSC産生が減少し、ガムの使用はシステインリンスによって増強されたVSC産生を一時的に減少させると結論付けられる。

The aim of the present study was to evaluate the effect of two chewing gums on the production of volatile sulfur-containing compounds (VSC) in vivo. Fourteen periodontally healthy participants (20-35 years old) were included in the test panel. Test gum 1 (TG1) contained sucrose and Test gum 2 (TG2) contained xylitol and zinc citrate. Two series of tests were conducted with a double-blind cross-over design. Following an overnight refrain from oral hygiene, VSC was measured before and at 5, 15, 30, 45 and 60 minutes of chewing the test gums. In the second series, VSC production was monitored prior to and up to 30 minutes after a rinse with cysteine 6 mM alone or after a rinse followed by chewing the test gums. For the first test, the results were analyzed by repeated measurements ANOVA for intra-group and paired sample t test for intergroup comparisons. In the second series, percent reduction of VSC was compared by Friedman and Wilcoxon tests (p < .05). The test gums did not differ in terms of VSC production, with values ranging from 146 ppb after 5 minutes to 86 ppb after 60 minutes. Similar reductions in VSC production following cysteine were observed for both test gums, with the largest reductions (71% to 52%) observed after 5 and 15 minutes. It can be concluded that VSC production is diminished after chewing gum and that the use of chewing gums reduces temporarily the VSC production enhanced by cysteine rinses.