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義歯の口蓋面形状が食物知覚に及ぼす影響
Influence of palatal surface shape of dentures on food perception.
PMID: 18713309
抄録
本研究の目的は,義歯の口蓋面形状が食物知覚に及ぼす影響を明らかにすることである.健康な有歯の被験者18名(平均年齢24歳)を対象に調査を行った.実験プレートには4種類を使用した.(i)オーダーメードプレート,(ii)平均モデルプレート,(iii)スムースプレート,(iv)シワプレートである.実験食品は、マスタードシードを1〜3粒含んだババリアンクリームと、形状の異なる生のニンジン片6本である。分析には、マスタードシード3粒入りのババリアンクリームを用いた。その他の食品はダミー食品として使用された。被験者に実験プレートを装着させ、舌の前方部に置いた被験食品を実験プレートに押し付けさせた。実験プレートの種類ごとに、球体の数を知覚するのに要する時間、正答率、知覚のレベルを100mmのビジュアルアナログスケールを用いて測定した。その結果、平均模型プレートと他の実験プレートとの間で応答時間に有意差があり、平均模型プレートで最も応答時間が長くなった。一方、球体の数に関する正答率や知覚レベルには、実験プレート間で有意差は認められなかった。日本の標準的な口蓋形状に基づいた切歯乳頭、口蓋縫合、口蓋隆起をプレートの口蓋面に再現した場合、他の口蓋面形状のプレートと比較して、摂取時の食物知覚に要する時間が延長されることが示された。
The purpose of this study was to clarify the influence of the palatal surface shape of dentures on food perception. Eighteen healthy dentulous subjects (mean age, 24 years) were investigated. Four types of experimental plate were used: (i) a tailor-made plate, (ii) an average-model plate, (iii) a smooth plate, and (iv) a wrinkle plate. Test foods consisted of Bavarian cream cubes containing one to three mustard seeds and six raw carrot pieces of different shapes. Bavarian cream cubes with three seeds were used for analysis. Other foods were used as dummy foods. Subjects were required to wear experimental plates and press test foods placed on the anterior area of the tongue against the experimental plates. We measured time required to perceive number of spherical bodies, rate of correct answers, and level of perception with each type of experimental plate using a 100-mm visual analogue scale. The results showed a significant difference in response time between the average-model plate and the other experimental plates, with response time longest for the average-model plate. On the other hand, no significant differences in rate of correct answers regarding number of spherical bodies or level of perception were found among the experimental plates. When incisive papilla, palatine suture and palatal rugae based on the standard Japanese shape were replicated on the palatal surface of the plates, the time required for food perception during ingestion was prolonged in comparison to plates with other palatal surface shapes.