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Int Dent J.2002 Jun;52 Suppl 3:192-6.

口臭の基本的治療法としての舌磨きと洗口

Tongue brushing and mouth rinsing as basic treatment measures for halitosis.

PMID: 12090451

抄録

舌磨きと洗口は口臭の基本的治療法であり、治療ニーズ(TN)-1に分類される。TN-1は生理的口臭の治療に用いられるが、偽性、口腔外病的、口臭恐怖症の患者には、他の治療と同様にTN-1を用いて管理する必要がある。生理的口臭の発生源は主に舌背後方部であるため、洗口よりも舌洗浄が効果的である。しかし、施術者は患者に舌の磨き方を必ず指導し、弊害を防ぐ必要がある。また、クロルヘキシジンの洗口液を使用する方法も、口腔内の悪臭を減らすのに最も効果的である。しかし、クロルヘキシジンは日常的に使用すべきではありません。そのため、亜鉛を含む洗口液の使用が推奨されています。また、チューインガムも口腔内の悪臭を軽減するために使用することができます。しかし、驚くべきことに、シュガーレスチューイングガムは、口腔内の悪臭の主成分の1つであるメチルメルカプタンを増加させることが指摘されている。また、口腔内の悪臭をマスキングする製品として広く使用されているミントも、メチルメルカプタン濃度を減少させることはなかった。TN-1を補完するために,口腔内のVSC濃度を大幅に低減できる新規の食品またはチューインガムの開発が必要である.

Tongue brushing and mouth rinsing are basic treatment measures for halitosis, and as such are categorised as treatment needs (TN)-1. Although TN-1 is used for treatment of physiologic halitosis treatment, pseudo-, extra oral pathologic or halitophobic patients must also be managed with TN-1 as well as other treatments. Since the origin of physiological halitosis is mainly the dorso-posterior region of the tongue, tongue cleaning is more effective than mouth rinsing. However, practitioners should always instruct their patients on how to brush their tongues to prevent harmful effects. Another approach using a chlorhexidine mouthwash is most effective in reducing oral malodour. However, chlorhexidine should not be used routinely; therefore, zinc-containing mouthwashes have been recommended for use. People can also use chewing gum to reduce oral malodour. Surprisingly, however, it has been noted that sugarless chewing gum increased methyl mercaptan, one of the principal components of oral malodour. Mint did not reduce the concentration of methyl mercaptan either, although these products are widely used for their ability to mask oral malodour. There is a need for the development of a novel food or chewing gum that could considerably reduce VSC levels in mouth air to complement TN-1.