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睡眠時ブラキシズムに関連する栄養素について
Nutrients Associated with Sleep Bruxism.
PMID: 37048706
抄録
背景:
本研究の目的は、睡眠時ブラキシズムに関連する栄養素を特定し、睡眠時ブラキシズムと栄養素の関係に関する仮説を確立することである。
BACKGROUND: The purpose of the present research was to identify nutrients related to sleep bruxism and to establish a hypothesis regarding the relationship between sleep bruxism and nutrients.
研究方法:
2021年に日本の大学生143名を募集し、同一の1チャンネル装着型筋電図装置を用いて、睡眠時ブラキシズム群(=58名)と非睡眠時ブラキシズム群(=85名)に割り付けた。栄養摂取量を調査するため、参加者は食品群に基づく食物摂取頻度アンケートに回答した。睡眠時ブラキシズム群と非睡眠時ブラキシズム群の間の栄養摂取量の違いを評価した。
METHODS: We recruited 143 Japanese university students in 2021 and assigned them to sleep bruxism ( = 58) and non-sleep bruxism groups ( = 85), using an identical single-channel wearable electromyography device. To investigate nutrient intakes, participants answered a food frequency questionnaire based on food groups. We assessed differences in nutrient intakes between the sleep bruxism and non-sleep bruxism groups.
結果:
ロジスティック回帰モデリングにより、睡眠時ブラキシズムは食物繊維と関連する傾向があることが示された(オッズ比、0.91;95%信頼区間、0.83-1.00;=0.059)。また、食物繊維摂取量の上位四分位と下位四分位の学生を選択したサブグループ分析では、睡眠時ブラキシズムのある学生は、睡眠時ブラキシズムのない学生(13.4 ± 6.1 g; = 0.022)に比べて食物繊維摂取量が著しく少ない(10.4 ± 4.6 g)ことがわかった。
RESULTS: Logistic regression modeling showed that sleep bruxism tended to be associated with dietary fiber (odds ratio, 0.91; 95% confidence interval, 0.83-1.00; = 0.059). In addition, a subgroup analysis selecting students in the top and bottom quartiles of dietary fiber intake showed that students with sleep bruxism had a significantly lower dietary fiber intake (10.4 ± 4.6 g) than those without sleep bruxism (13.4 ± 6.1 g; = 0.022).
結論:
本研究により、食物繊維の摂取量が睡眠時ブラキシズムと関連する可能性があることが示された。したがって、食物繊維は若年成人の睡眠時ブラキシズムを改善すると仮定した。
CONCLUSION: The present research showed that dietary fiber intake may be related to sleep bruxism. Therefore, we hypothesized that dietary fiber would improve sleep bruxism in young adults.