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J Nutr.2021 11;151(11):3516-3523.

幼児期・児童期におけるジュース摂取開始年齢の予測因子とその後の飲料摂取量との関連性

Predictors of Age at Juice Introduction and Associations with Subsequent Beverage Intake in Early and Middle Childhood.

PMID: 34486676

抄録

背景:

米国小児科学会は、肥満とう蝕の懸念を理由に、親がジュースを導入する場合は12ヵ月以上待つことを推奨している。

BACKGROUND: The American Academy of Pediatrics recommends that if parents choose to introduce juice, they wait until ≥12 months, citing concerns of obesity and dental caries.

目的:

ジュースの早期導入(6ヵ月未満)の相関を明らかにし、早期導入が小児期における砂糖入り飲料の摂取パターンを確立するかどうかを判断することを目的とした。

OBJECTIVES: We sought to identify correlates of early juice introduction (<6 months) and determine whether early introduction establishes a pattern of sugary beverage intake in childhood.

方法:

Upstate KIDSは、7年まで追跡調査した前向き出生コホート研究である(n=4989)。ジュースの摂取開始年齢は4~18ヵ月の定期的なアンケートへの回答から評価し、<6ヵ月、6~<12ヵ月、≥12ヵ月に分類された。社会人口統計学的情報は、バイタルレコードまたは母親のアンケートを用いて報告された。24ヵ月、30ヵ月、36ヵ月および7年後に、母親は子どもの通常のジュース、ソーダ、水、牛乳の摂取量を報告した。解析は、ジュース摂取に関する情報を持つ一卵性双生児と各組から無作為に選んだ双生児1名に限定した(n=4067)。Cox比例ハザードモデルを用いて、社会人口学的相関とジュース導入の関連を評価した。ジュース導入と飲料摂取の関係は、ポアソン回帰またはロジスティック回帰を用いて、社会人口学的共変量と総飲料摂取量を調整した調整リスク比(aRR)またはORで評価された。

METHODS: Upstate KIDS is a prospective birth cohort study with follow-up through 7 years (n = 4989). The age of juice introduction was assessed from responses on periodic questionnaires from 4-18 months and categorized as <6,  6 to <12, and ≥12 months. Sociodemographic information was reported using vital records or maternal questionnaires. At 24, 30, and 36 months and 7 years, mothers reported their child's regular juice, soda, water, and milk intakes. The analysis was restricted to singletons and 1 randomly selected twin from each pair with information on juice introduction (n = 4067). We assessed associations of sociodemographic correlates with juice introduction using Cox proportional hazard models. The relations of juice introduction with beverage intake were evaluated using Poisson or logistic regression for adjusted risk ratios (aRR) or ORs, adjusting for sociodemographic covariates and total beverage intake.

結果:

母親の25%と74%は、それぞれ6ヶ月と12ヶ月より前にジュースを摂取していた。母親の年齢が若いこと、黒人またはヒスパニック系であること、教育水準が低いこと、女性・乳児・子供のための特別栄養補助プログラムへの参加があること、妊娠中の喫煙、妊娠前のBMIが高いこと、世帯収入が低いこと、タウンハウス/コンドミニアムまたはモバイルホームに住んでいることは、ジュースの早期導入と関連していた。ジュースの早期導入は、飲料の総摂取量を一定とした場合、幼少期のジュース摂取量、ソーダ摂取量、水摂取量の増加と関連していた[aRR 1.5(95% CI:1.3-1.7;P-trend<0.0001); 修正OR 1.6(95% CI:1.0-2.4;P-trend=0.01);aRR 0.9(95% CI:0.8-0.9;P-trend<0.0001)]。

RESULTS: Of the mothers, 25% and 74% introduced juice prior to 6 and 12 months, respectively. Younger maternal age; black or Hispanic race/ethnicity; lower educational attainment; Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants, and Children participation (yes); smoking during pregnancy; a higher pre-pregnancy BMI; a lower household income; and living in a townhouse/condominium or mobile home were associated with earlier juice introduction. Earlier juice introduction was related to a higher childhood juice intake, any soda intake, and lower water intake, holding total beverage intake constant [aRR, 1.5 (95% CI: 1.3-1.7; P-trend < 0.0001); adjusted OR 1.6 (95% CI: 1.0-2.4; P-trend = 0.01); aRR 0.9 (95% CI: 0.8-0.9; P-trend < 0.0001), respectively].

結論:

社会経済的地位の低さを示すマーカーは、ジュースの早期導入と強く関連しており、その結果、幼少期の砂糖入り飲料の摂取に関連し、水に取って代わる可能性がある。

CONCLUSIONS: Markers of lower socioeconomic status are strongly associated with earlier juice introduction, which, in turn, relates to sugary beverage intake in childhood, potentially replacing water.