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Appetite.2021 May;:105286. S0195-6663(21)00193-8. doi: 10.1016/j.appet.2021.105286.Epub 2021-05-04.

イタリアにおける赤ちゃん主導の離乳食と乳児の発達への影響の可能性

Baby-led weaning in Italy and potential implications for infant development.

  • Elsa Addessi
  • Amy T Galloway
  • Twila Wingrove
  • Hadley Brochu
  • Arianna Pierantozzi
  • Francesca Bellagamba
  • Claire V Farrow
PMID: 33961935 DOI: 10.1016/j.appet.2021.105286.

抄録

赤ちゃん主導型離乳食とは、乳児がスプーンで食べさせるよりも自力で食べ、ピューレ状の食品よりも加工度の低い食品を食べることを重視した補完的な栄養補給の方法です。本研究では、イタリア人集団における乳児の摂食習慣のばらつきと、発達マイルストーンとの関連性を調べることを目的とした。生後6~12カ月の乳児を持つ母親1245人を対象に、補完的な摂食と乳児の発達マイルストーンの達成度に関するオンライン調査を実施した。乳児が家族の食事を食べることは、自力で食事をすることや、ピューレ状の食品の消費量が少ないことと正の関係があった。英国とニュージーランドでの先行研究と同様に、赤ちゃん主導の離乳スタイルは、母乳育児、生後6カ月頃の補完食への接触、フィンガーフードとファミリーフードの両方への早期接触、ファミリーフードと家族での共同食事への高い関心と正の相関がありました。また、赤ちゃん主導の離乳方法で固形食品を導入した乳児は、重要な発達マイルストーンを満たしている可能性が高いことがわかりました。共変量をコントロールした場合、家族による授乳の割合は、支えのない座り方をする年齢が早いことと正の相関があり、スプーンによる授乳スタイルが少ないことは、ハイハイをする年齢が早いことと関連していました。これらのデータは、赤ちゃん主導の離乳食をより包括的に定義する必要があることを示唆しています。さらに、食事や食行動以外の発達領域にも影響を及ぼす可能性があることから、今後、重点的に調査する必要がある。

Baby-led weaning is an approach to complementary feeding that emphasizes an infant's ability to self-feed rather than being spoon fed, and to eat minimally-processed foods rather than puréed foods. This study aimed to investigate the variability in infant feeding practices and the possible association with developmental milestones in an Italian population. A sample of 1245 mothers of 6-12 month-old infants completed an online survey about complementary feeding and their infant's attainment of developmental milestones. Infants' eating of family food was positively related to self-feeding and to a lower consumption of puréed foods. As in previous studies in the UK and New Zealand, a baby-led weaning style was positively associated with breastfeeding, exposure to complementary foods around six months of age, earlier exposure to both finger and family foods, and higher interest in family food and shared family meals. Infants who were introduced to solid foods using a baby-led weaning approach were more likely to have met important developmental milestones; when controlling for covariates, percentage of family feeding was positively associated with sitting unsupported at an earlier age and a low spoon-feeding style was associated with crawling at an earlier age. These data suggest that baby-led weaning should be defined more comprehensively. Moreover, its potential influence on developmental domains beyond diet and eating behavior warrants future targeted exploration.

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