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Front Vet Sci.2020;7:317. doi: 10.3389/fvets.2020.00317.Epub 2020-06-25.

ACRBとCOBBブロイラーの後期胚における脂肪酸組成と調節遺伝子発現

Fatty Acid Composition and Regulatory Gene Expression in Late-Term Embryos of ACRB and COBB Broilers.

  • Shengchen Su
  • Yidi Wang
  • Chongxiao Chen
  • Miyoung Suh
  • Michael Azain
  • Woo Kyun Kim
PMID: 32671107 PMCID: PMC7330006. DOI: 10.3389/fvets.2020.00317.

抄録

コブブロイラー(COBB)は、過去数十年の間に生産能力を重視して選別されてきたが、肉用品種であるアテネカナディアンランダムブリード(ACRB)のニワトリは、非選別対照系統として飼育されてきた。本研究の目的は、胚発生後期のこれら2つの系統のニワトリを比較し、選択による成長性能の違いを示す分子マーカーと脂肪酸プロファイルを明らかにすることであった。ACRB(=6)とCOBB(=6)の受精卵を14日目と18日目に使用した。脂質形成と筋形成に関与する遺伝子を定量的リアルタイム逆トランスクロプション・ポリメラーゼ連鎖反応(RT-PCR)で測定し,卵黄,筋肉,肝臓の脂肪酸(FA)組成をガスクロマトグラフィーで測定した。COBBは卵重量、胚重量、乳房脂肪率が高かった。肝臓の遺伝子発現は、年齢と品種の間で発現に相互作用が見られ、COBBではE18で最も高値を示した。ACRBはCOBBと比較して、発現量と発現量が高かったが、発現量は低かった。筋における筋発生遺伝子の発現には、2 品種間で差は見られなかった。FA組成については、筋肉は品種、年齢の影響を大きく受けた。卵黄と肝臓はそれぞれ主に品種と年齢の影響を受けていた。ドコサヘキサエン酸(DHA)における一定の相互作用効果は、E14でACRBの試験した全組織で最高レベルを示し、COBBの肝臓と卵黄ではACRBのレベルと比較してミリスチン酸、パルミチン酸、ゴンドイ酸は高いがリノレン酸は低いという一定の主効果を示した。最後に、肝臓の脂肪蓄積量については、両品種間に明らかな差はないが、胚の年齢が高いほど高い値を示した。以上のことから、ブロイラーの品種は、卵、胚、組織の重量、初期卵黄中のFA組成、および胚発生全体に影響を与えていることが明らかになった。ドコサヘキサエン酸の割合が最も高かったのはACRBであり、遺伝的選択により鶏の組織や卵中のDHA含有量が低下するなどの脂肪酸プロファイルの変化が生じる可能性があることが示唆された。

Cobb broilers (COBB) have been heavily selected for their production performance in the past several decades, while the Athens Canadian Random Bred (ACRB) chickens, a meat-type breed, have been kept as a non-selected control strain. The purpose of this study was to compare these two lines of chickens at late embryonic development and identify the molecular markers and fatty acid profiles underlining their differences in growth performance due to selection. Fertilized eggs of the ACRB ( = 6) and COBB ( = 6) were used at 14 and 18 embryonic days. Genes involved in lipogenesis and myogenesis were measured using quantitative real-time reverse transcroption-polymerase chain reaction (RT-PCR), and fatty acid (FA) compositions of egg yolk, muscle, and liver were measured using gas chromatography. COBB had higher egg weight, embryo weight, and breast and fat ratio. The gene expression in the liver showed an interaction between age and breed on expression, with the highest level in COBB at E18. ACRB had higher and expression, but lower expression compared to COBB. No difference was found in myogenesis gene expression in the muscle between two breeds. For the FA composition, muscle was largely affected by both breed and age. Yolk and liver were affected mainly by breed and age, respectively. Constant interaction effects in docosahexaenoic acid (DHA), indicating the highest level in all the tested tissues of ACRB at E14 and the constant main effects with higher myristic, palmitic, and gondoic, but lower linolenic acid in the liver and yolk of COBB compared to the levels in those of ACRB. Finally, fat accumulation in the liver had no obvious difference between the breeds but was higher when embryo was older. In conclusion, broiler breed affects egg, embryo, and tissue weight, as well as FA composition in initial egg yolk and throughout the embryonic development. The highest docosahexaenoic percentage was observed in ACRB, indicating that genetic selection may result in fatty acid profile changes such as lower DHA content in chicken tissues and eggs.

Copyright © 2020 Su, Wang, Chen, Suh, Azain and Kim.