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J. Food Prot..2020 Jul;440812. doi: 10.4315/JFP-20-172.Epub 2020-07-14.

バングラデシュの冷凍鶏肉における拡張スペクトラムβ-ラクタマーゼを担持するサルモネラの有病率と多剤耐性パターン

Prevalence and Multidrug Resistance Pattern of Salmonella Carrying Extended-Spectrum β-Lactamase in Frozen Chicken Meat in Bangladesh.

  • Mst Sonia Parvin
  • Md Mehedi Hasan
  • Md Yamin Ali
  • Emdadul Haque Chowdhury
  • Md Tanvir Rahman
  • Md Taohidul Islam
PMID: 32663273 DOI: 10.4315/JFP-20-172.

抄録

サルモネラ菌は世界的に公衆衛生問題を引き起こす重要な食中毒性病原体であり、鶏肉はサルモネラ菌のヒトへの伝播の重要な貯蔵庫と考えられている。さらに、サルモネラ菌の抗菌薬耐性(AMR)の増加が問題を深刻化させている。本研究では、バングラデシュの5つのメガシティにあるスーパーで購入した113の国産冷凍鶏肉サンプルを対象に、拡張スペクトラムβ-ラクタマーゼ(ESBL)を保有するサルモネラの負荷量とAMRパターンを推定することを目的とした。本研究では、β-ラクタマーゼ、プラスミド媒介キノロン耐性をコードする遺伝子の決定にも焦点を当てた。すべてのサンプルは、選択培地とPCRアッセイを用いてサルモネラ菌の存在を分析した。抗菌感受性試験はディスク拡散試験で行い,ESBLスクリーニングはダブルディスクシナジー試験で行った.耐性遺伝子の検出はマルチプレックスPCRを用いて行った。その結果、65.5%の検体がSalmonella spp.に陽性であり、そのうち58.1%の分離株がESBL産生株であった。すべての分離株は多剤耐性(MDR)であった。3~5クラスおよび6~8クラスの抗菌薬に対する耐性は40.5%に認められたが,9~11クラスは17.6%,12~15クラスは1.4%であった。耐性率が最も高かったのはオキシテトラサイクリン(100%)で,次いでトリメトプリム-スルファメトキサゾール(89.2%),テトラサイクリン(86.5%),ナリディクス酸(83.8%),アモキシシリン(74.3%),ペフロキサシン(70.3%)の順であった。特筆すべきは48.6%の分離株がイミペネムに対する耐性を示したことであった。また,1株(1.4%)は広範な薬剤耐性を示した可能性があった.全株がblaTEM遺伝子陽性であったが,blaCTX-M-1遺伝子陽性は2.7%,blaNDM遺伝子陽性は20.3%であった.また,qnrA遺伝子は4.1%,qnrS遺伝子は6.8%であった。本研究は、バングラデシュの冷凍鶏肉にESBL産生サルモネラ菌が蔓延していることを示しており、食品加工業者や政策立案者が食品の安全性を確保するために大きな責任を負っていることを示している。

Salmonella is an important foodborne pathogen that causes public health problem globally, and chicken meat is considered as an important reservoir of Salmonella dissemination to humans. Furthermore, the increase of antimicrobial resistance (AMR) in Salmonella has intensified the problem. This study aimed at estimating the burden of Salmonella carrying extended-spectrum β-lactamase (ESBL) and their AMR pattern in 113 domestic frozen chicken meat samples purchased from supershops available in five divisional megacities of Bangladesh. The study also focused on the determination of β-lactamase-, and plasmid-mediated quinolone resistance-encoding genes. All samples were analyzed for the presence of Salmonella using selective media and PCR assay. Antimicrobial susceptibility test was done by disk diffusion test, and ESBL screening was performed by double disk synergy tests. Resistance genes were detected using multiplex PCR. The results showed that 65.5% samples were positive for Salmonella spp., of which, 58.1% isolates were ESBL producers. All the isolates were multidrug-resistant (MDR). Resistance to both 3-5 and 6-8 antimicrobial classes was observed in 40.5% isolates, while 17.6% were resistant to 9-11 classes, and 1.4% isolates to 12-15 classes. The highest rates of resistance were observed against oxytetracycline (100%), followed by trimethoprim-sulphamethoxazole (89.2%), tetracycline (86.5%), nalidixic acid (83.8%), amoxicillin (74.3%), and pefloxacin (70.3%). Notably, 48.6% of isolates demonstrated resistance to imipenem. One (1.4%) isolate was possible extensively drug resistant. All the isolates were positive for the blaTEM gene while 2.7% were positive for blaCTX-M-1 and 20.3% for blaNDM gene. The prevalence of qnrA and qnrS genes was 4.1% and 6.8%, respectively. This study shows that ESBL-producing Salmonella spp. are widespread in frozen chicken meat in Bangladesh, which puts greater responsibility on food processors, and policy makers to ensure food safety.