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日本語AIでPubMedを検索

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Mar. Pollut. Bull..2020 Aug;157:111280. S0025-326X(20)30398-2. doi: 10.1016/j.marpolbul.2020.111280.Epub 2020-06-25.

アメリカ産ロブスター(Homarus americanus)の幼生における微小プラスチック繊維の蓄積と効果

Accumulation and effects of microplastic fibers in American lobster larvae (Homarus americanus).

  • Madelyn N Woods
  • Theresa J Hong
  • Donaven Baughman
  • Grace Andrews
  • David M Fields
  • Patricia A Matrai
PMID: 32658664 DOI: 10.1016/j.marpolbul.2020.111280.

抄録

アメリカ産ロブスター(Homarus americanus)の幼生期(I-III)と幼生後(IV)の生存率、脱皮率、酸素消費率に及ぼす微小プラスチック繊維(MPF)の影響をMPF濃度と餌の利用可能性の関数として定量化した。MPF濃度が最も高い場合のみ、幼生の生存率が低下した。MPF は MPF 処理の間で脱皮のタイミングや速度に影響を与えなかった。すべての幼虫期と幼虫後期が頭胸部の甲羅の下にMPFを蓄積していたが,第2期幼虫と第IV期幼虫はそれぞれ最高と最低の蓄積を示した。MPFの摂取量は幼生期およびMPF濃度が高いほど増加し、飢餓状態では第1期幼生は低濃度のMPFのみを摂取していた。また,MPF濃度が高くなると酸素消費率が低下したのは,幼虫期後期の幼虫のみであった。以上の結果から、アメリカ産ロブスター幼生に対するMPFの相互作用と影響は、幼生期、MPF濃度、および餌の存在に依存していることが示唆された。

The effects of microplastic fibers (MPF) on the survival, molting and oxygen consumption rates of larval (I-III) and post-larval (IV) stages of the American lobster, Homarus americanus, were quantified as a function of MPF concentration and food availability. Only the highest MPF concentration decreased early larval survival. MPF did not affect the timing or rate of molting across MPF treatments. While all larval and post-larval stages accumulated MPF under the cephalothorax carapace, stage II larvae and stage IV post-larvae showed the highest and lowest accumulation, respectively. MPF ingestion increased with larval stage and with MPF concentration; under starvation conditions, stage I larvae only ingested them at low MPF concentrations. Oxygen consumption rates were lower only in later larval stages when exposed to high MPF concentrations. Combined, our results indicate that MPF interactions and effects on American lobster larvae are dependent on larval stage, MPF concentration, and presence of food.

Copyright © 2020 The Authors. Published by Elsevier Ltd.. All rights reserved.