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日本語AIでPubMedを検索

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Animals (Basel).2020 Jul;10(7). E1158. doi: 10.3390/ani10071158.Epub 2020-07-08.

サトウキビ由来ポリフェノール混合飼料は、周期的な熱曝露がブロイラーニワトリの成長性能、血液ガス状態、肉質に及ぼす負の影響を低減する

A Dietary Sugarcane-Derived Polyphenol Mix Reduces the Negative Effects of Cyclic Heat Exposure on Growth Performance, Blood Gas Status, and Meat Quality in Broiler Chickens.

  • Majid Shakeri
  • Jeremy J Cottrell
  • Stuart Wilkinson
  • Hieu H Le
  • Hafiz A R Suleria
  • Robyn D Warner
  • Frank R Dunshea
PMID: 32650461 DOI: 10.3390/ani10071158.

抄録

熱ストレス(HS)は、脂質やタンパク質の代謝を阻害し、酸化ダメージを増大させることで、ブロイラーニワトリの成長性能と肉質を低下させる。本実験では、食餌性ポリフェノール(ポリゲイン(POL))が、上記のようなHSのパフォーマンスと肉質への悪影響を改善できるかどうかを検討した。日齢の雄ヒナ1020羽を、熱中性(TN)とHSの2つの温度条件に割り付け、対照飼料(CON)またはCONに4種類のPOL(2、4、6、10g/kg)を加えた飼料を給与した。熱ストレスは、血中pHの上昇(<0.001)による直腸温の上昇(<0.001)および呼吸数の上昇(<0.001)によって証明されるように、呼吸性アルカローシスを引き起こした。熱ストレスは最終体重(=0.061)と胸筋水分量(=0.013)を減少させたが、POLは両方(=0.002と=0.003、それぞれ)を改善した。熱ストレスは筋肉の損傷を増幅させ、チオバルビツール酸反応性物質の増加(<0.001)と筋原線維断片化指数の低下(=0.006)で示されたが、POLはその両方を改善した(=0.037と=0.092、それぞれ)。熱ストレスは肉の柔らかさを損なった(<0.001)が、POLはそれを改善した(=0.003)。結論として,HSは成長性能と肉質を損なうのに対し,POLは用量依存的にこれらの応答を改善し,POLの効果は両方の温度条件で明らかであった。

Heat stress (HS) compromises growth performance and meat quality of broiler chickens by interrupting lipid and protein metabolism, resulting in increased oxidative damages. The experiment attempted to investigate whether dietary polyphenols (Polygain (POL)) could ameliorate the aforementioned adverse effects of HS on performance and meat quality. One hundred and twenty one day-old-male chicks were allocated to two temperature conditions, thermoneutral (TN) or HS, and fed with either a control diet (CON) or the CON plus four different doses of POL (2, 4, 6 and 10 g/kg). Heat stress caused respiratory alkalosis as evidenced by increased rectal temperature ( < 0.001) and respiration rate ( < 0.001) due to increased blood pH ( < 0.001). Heat stress decreased final body weight ( = 0.061) and breast muscle water content ( = 0.013) while POL improved both ( = 0.002 and = 0.003, respectively). Heat stress amplified muscle damages, indicated by increased thiobarbituric acid reactive substances ( < 0.001) and reduced myofibril fragmentation index ( = 0.006) whereas POL improved both ( = 0.037 and = 0.092, respectively). Heat stress impaired meat tenderness ( < 0.001) while POL improved it ( = 0.003). In conclusion, HS impaired growth performance and meat quality whereas POL ameliorated these responses in a dose-dependent manner, and effects of POL were evident under both temperature conditions.