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Rocz Panstw Zakl Hig.2020;71(1):97-104. doi: 10.32394/rpzh.2020.0104.

活動的な人々のためのスイスのフードピラミッドで推奨されている食品の摂取頻度に関連したポーランドのアスリートの食生活の誤り

Dietary mistakes of Polish athletes in relation to the frequency of consuming foods recommended in the Swiss food pyramid for active people

  • Barbara Frączek
  • Maria Gacek
  • Aleksandra Pięta
  • Florentyna Tyrała
  • Paulina Mazur-Kurach
  • Ewa Karpęcka
PMID: 32227788 DOI: 10.32394/rpzh.2020.0104.

抄録

背景:

食事の選択の間違いや偏った食事は、アスリートの運動能力を低下させます。栄養行動は、環境や個人の要因によって条件付けされます。

Background: Mistakes in dietary choices and an unbalanced diet reduce the exercise capacity of athletes. Nutritional behaviours are conditioned by environmental and individual factors.

目的:

本研究の目的は、ポーランドの高性能アスリートの不適切な食事行動の尺度を、性別、スポーツレベル、種目別に評価することでした。

Objective: The aim of the study was to assess the scale of improper eating behaviours among high-performance Polish athletes depending on gender, sports level and type of discipline.

材料と方法:

本研究は、610名のアスリート(男子391名、女子219名)を対象に実施した。グループは、個人種目のアスリート289名、チームスポーツのアスリート321名で構成されており、選手権スポーツクラス(282名)と第1・第2クラス(328名)を代表していました。アスリートのためのスイスの栄養ピラミッドの推奨事項を参考に、著者の検証済み栄養行動質問票を使用した。統計分析では、カイ2検定を適用した(α=0.05)。

Material and methods: The study was conducted among 610 athletes (391 men and 219 women). The group consisted of 289 athletes of individual disciplines and 321 team sports athletes representing the championship sports class (282 individuals) as well as the first and second classes (328 subjects). The authors’ validated nutritional behaviour questionnaire was used, referring to the recommendation of the Swiss nutrition pyramid for athletes. In statistical analysis, the Chi2 test was applied (α=0.05).

結果:

アスリートが最も頻繁に行っている不適切な行動は、植物性脂肪(61.78%)、果物(59.89%)、全粒粉製品(59.90%)、野菜(53.62%)、乳製品(52.09%)の摂取頻度が不足していること、エナジードリンクの摂取を制限していないこと(59.89%)であることがわかりました。女性と比較して、男性の方が、生野菜(p<0.001)、全粒粉製品(p<0.05)、植物性脂肪(p<0.01)を毎日の食生活に取り入れていない割合が高かった。動物性脂肪(p<0.001)、甘味のある炭酸飲料(p<0.001)、エナジードリンク(p<0.05)、ファーストフード製品(p<0.001)の消費を制限していない人の方が有意に多かった。女性は食事の定期的な消費量が少なく(p<0.01)、魚を食べることはほとんどなく(p<0.01)、水分補給が不十分である可能性が高かった(p<0.05)。チームスポーツをトレーニングしている選手と比較して、個人スポーツをトレーニングしている選手は、水分補給のための飲料を消費する頻度は低いが(p<0.001)、毎日の食事に果物を取り入れる頻度は高かった(p<0.05)。マスタークラスのアスリートは、下位のスポーツ種目のアスリートに比べて、不規則に食事を摂取しており(p<0.01)、動物性脂肪を制限しておらず(p<0.05)、不十分な水分補給を実施していた(p<0.05)。

Results: Athletes most often demonstrated improper behaviours regarding: insufficient frequency of consuming vegetable fats (61.78%), fruits (59.89%), wholegrain products (59.90%), vegetables (53.62%) and dairy products (52.09%), and not limiting the intake of energy drinks (59.89%). Compared to women, men, to a larger extent, did not include the following in their daily diet: raw vegetables (p<0.001), wholegrain products (p<0.05) and vegetable fats (p<0.01). Significantly more often, they also did not limit the consumption of: animal fats (p<0.001), sweetened carbonated beverages (p<0.001), energy drinks (p<0.05) or fast food products (p<0.001). Women consumed meals less regularly (p<0.01), rarely ate fish (p<0.01), and were more likely to be inadequately hydrated (p<0.05). Athletes training individual sports disciplines compared to those training team sports consumed hydrating beverages (p<0.001) less often, but included fruit in their daily diet more frequently (p<0.05). Athletes from the master class consumed meals irregularly (p<0.01) in a smaller percentage than athletes with a lower sports class, not limiting animal fats (p<0.05) and implementing inadequate hydration (p<0.05).

結論:

アスリートの間での誤った栄養選択のスケールは、性別、スポーツレベルと練習したスポーツの種類に応じて変化を示し、誤った行動は、より頻繁に低いスポーツレベル(非マスタークラス)と女性と競技者よりも男性によって提示された。また、競技種目の性質は、アスリートの栄養選択を差別化する要因とはなりませんでした。

Conclusions: The scale of incorrect nutrition choices among athletes indicated variations depending on gender, sports level and type of sport practiced, with incorrect behaviours more often presented by men than women and competitors with a lower sports level (non-master class). The nature of the performed discipline was a factor less differentiating the nutritional choices of athletes.

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